Friday, April 15, 2011

..maaf..memang aku bukan yg terbaik...

Assalamualaikum...
mood hari ni agak bercampur baur...
baru je habis paper KO tadi pagi..and aku dapat rase yg aku bakal K.O. jugak untuk paper tu..haisshh..terus mood nak study terbang entah ke mane..


rase nak menangis tapi air mate x nak keluar pulak..muka nampak cool je padahal dalam hati menangis tak berlagu....
argghhh...biarlah..let bygone be bygone..
salah aku jugak kan..sape suruh study main2..last minute..
tapi..nak buat macam mane..dah jadi habit kot sejak masuk U ni..
alaaa..tu sume alasan je..isshhh..marah betul dgn diri sendiri..





kecewa..hampa...terkilan..
bile fikir2 balik...aku rase sedih sangat sebab tak dapat nak buat yg terbaik..
rase malu dgn sikap diri sendiri yg dah jauh berubah...
dulu..mase zaman sekolah...aku memang rajin..(okey..ni bukan naik lif tekan sendiri ye..)
dulu..aku selalu melekat dgn buku..makan baca buku..naik kereta baca buku..tido bace buku..mandi pun bace buku...
sampai makcik2 sume gelar aku ni ulat buku...
masing2 suruh anak2 dorang ikut jejak langkah aku la..

tapi...sekarang??
tengok buku pun aku malas...kalau 'muka buku' rajin la pulak..
layak ke aku nak jadi contoh yg baik utk adik aku?utk anak2 makcik aku tu??
TAK!!!
aku langsung tak layak..
dulu...cikgu kat sekolah selalu puji2 aku...
tapi aku rase aku tak layak utk terima pujian tu..
kalau la cikgu tau keadaan aku sekarang ni..mesti dia kecewa..


abah..mak..maafkan kite sebab tak dapat jadi anak yg baik..tak dengar cakap...tak belajar betul2...malas belajar..banyak main2...

cikgu..maafkan saya sebab tak dapat nak jadi pelajar yg terbaik..tak dapat jadi contoh yg terbaik utk junior2 saye..
maafkan saye sebab saye tak dapat nak hadiahkan Anugerah Dekan macam yg cikgu mintak tu...


aku tau..sekarang ni aku sedang menghadapi keadaan di mane kite jatuh dpd tempat yg tinggi...
dan rase itu sangat sakit..sangat pedih..perlukan kekuatan yg tinggi utk aku bangkit...
bak kate orang, hidup ni macam roda..




tak selamanye kite akan berada kat atas..
tapi kalau kite dah berada kat bawah pulak tak bermakna kite tak perlu berusaha utk mendaki semula ke atas, betul tak???
apepun tu sume bergantung kepada diri sendiri...
sama ade kite nak terus menyerah atau bangkit semula..

dan aku???
aku pilih utk bangkit semula...
cume aku perlukan lebih kekuatan dan semangat supaya usaha aku ni tak terhenti di tengah jalan..
aku tak nak sekadar hangat-hangat tahi ayam je..

..
..
..
tetibe rindu dgn zaman sekolah dulu2..walaupun aku agak nerd and skema dulu...tapi at least..aku masih boleh gembirakan parents and cikgu2 aku..

betul cakap orang2..zaman persekolahan adalah zaman yg paling best..
walau dah masuk universiti sekalipun..
betul tak??

aku perlu memuhasabah diri...
perlu fikir kembali ape tujuan aku kat U ni..
perlu betulkan niat bahawa ape yg aku buat semua ni kerana Allah..
insyaallah..semoge Allah permudahkan segala urusan kite..
amin..

aku tak nak jadi hamba-Nya yg kufur nikmat..yg lupakan Dia bile senang tapi ingat Dia mase susah je...
TAK NAK!!! aku x nak..
kadang2 aku rase malu yg amat sangat..sebab Allah dah banyak tolong aku..selalu kasi aku kejayaan..
tapi aku??selalu sangat lalai dpd mengingati-Nya..

Ya Allah...ampunkan hamba-Mu yg selalu alpa...yg selalu lupe akan nikmat yg Kau kurniakan...ampunkan aku....

..............

***nak hayati lagu Dato Siti kejap***

 Tahajjud Cinta - Siti Nurhaliza

Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Ku haus di tengah laut
lemas mencari tempat berpaut
kirimkan aku kekuatan
serta pedoman di kesesatan

Ku sunyi dalam gembira
perih pedih tanggung derita
sungguh aku bukan wali
yang suci dari hina dan benci

Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Terlalu lama aku mencuba
terlalu banyak
cinta yang ku damba
tiada yang sempurna
hanyalah fana
Tuhan, ampuni hamba-Mu

Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Ku rebah di dada malam
memecah dendam yang lama diam
ku tanggalkan baju dunia
dakapku dengan selimut syurga
ya Tuhanku hanya padamu
tempat mengadu segala rindu
limpahi ku rahmat kasihmu
dalam tahajjud cinta bersujud

.................

(Rx : aku MESTI berubah!!!!)



3 hot people like this:

Ibnushukran said... [Reply]

Hadis:
Dari Abdullah r.a katanya:Aku datang mengunjungi Rasulullah s.a.w ketika beliau sakit, lalu kusentuh baginda seraya berkata:Ya Rasulullah! Demam anda bertambah teruk. Jawab baginda,Memang demamku sama dengan demam dua orang kamu. Kataku pula,Semoga anda mendapat pahala berganda pula. Jawab baginda:Semoga! Kemudian sabda baginda pula:Tidak ada seorang muslim yang ditimpa cubaan berupa sakit dan sebagainya melainkan dihapuskan Allah Taala dosa-dosanya, seperti pohon kayu menggugurkan daunnya.” (Muslim)

dalam susah mana pun kita time belaja ni kan, dapat result teruk skalipun, anggap la itu sbagai ujian kpd kita.. terima dengan redha..
result pun xkluar lgk kan,so npe nk down plak fieyqa.. jadilah rajin mcam dlu,boleh pnye lah.. okay.. :)

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

Ibnushukran : thanks for those words.. =)
entah le..kekadang rase mcm diri sendiri ni teruk sgt..betul..exam pun x habis lagi..huhu..x patut kan kalau nak rse give up sblum b'juang habis2an..ok..ok..saye akan cube jd rajin2 lg..hehe

アヌム ちゃん~~ said... [Reply]

Salam.jalan2 singgah sini..nice blog :)
Jom tengok sakura dekat blog saya^^
http://frommetoyou85.blogspot.com/
Sudi2 jenguk ye (^____^)