Thursday, April 21, 2011

10 things to do during your semester break!!!

assalamualaikum...
walaupun pada mase ni aku x cuti lagi..
exam pun x habis lagi..erk...
tapi bahang2 cuti tu dah mule terase...
biase la..student universiti..memang selalu macam tu...
kalau time cuti je mesti excited..
nak nak lagi kali ni 1st time kite mule cuti sampai bulan Ogos kan..
memang heaven gile la...lame gile kat rumah..nak buat ape??takkan nak makan tido..makan tido je..kang naik semester baru nanti,ade yg dah x cam muke korang..haha..
so..sebagai mahasiswi yg bervisi (cewahh..ayat tak leh blahh..)
aku dah plan2 ape yg aku nak buat time cuti nie...

first2...before nak balik rumah tu..mesti la aku nak round 1 KL nie...ape lagi kalau bukan nak.. 


1. SHOPPING!!!
well...nak buat macam mane..shopping and girls..can't be separated,right??
(nanti kalau x cukup..sambung la kat rumah..hehe...hampeh punye orang..haha..)..tapi ingat..jangan sampai hutang keliling pinggang pulak..



2. CUTI-CUTI MALAYSIA
kalau yg ni..aku tak sure la dapat pergi ke tak..ye la..yg cutinye..aku..adik aku tu..sekolah lagi..bapak aku..keje..nampaknye..cuti kat rumah je la jawabnye..sob3...sedihnye...dah la aku ni teringin sangat nak pegi pantai...eh..ade kaitan ke??



3. MEMASAK
di kesempatan ini..aku nak menyeru kpd para gadis remaja sekalian...
pada yg x pandai masak tu..(ehem2..aku la tu..)..rajin2 la jenguk2..tolong2 mak kat dapur tu..hihi..bukan ape..kite ni dah la duduk kat U lebih lame dpd kat rumah..makan pun beli je kan..kecuali la yg duduk rumah sewa tu..yg duduk asrama macam aku ni??huhu..malu la..kalau siang ikan pun tak reti..(erk..aku pernah terkantoi depan mak cik aku...die suruh aku siang ikan..tapi..aku..x tau..aku sengih je...anak die yg sekolah menengah pun reti tau..haisshhh...mane la aku nak letak muke ni???malu!!!)
so..the moral of the story...ade baiknye kalau kite praktis dari sekarang..nanti kalu dah start keje..laaagi la x sempat kan...mase tu..nak jawab ape kalau bakal mak mertua suruh masak gulai nanti??? =_+"



4. DRIVING LICENSE
ohh...aku sangat la jeles bile tengok kawan2 aku ramai yg dah ade lesen...bile la aku nak drive sendiri ni??hoho..tapi..the problem is..aku tak pernah..never..try to drive a car..even nak start enjin pun aku tak reti...haiishh..apekah???aku aje ke yg ketinggalan zaman macam ni??huhu..so..kalau boleh..kalau sempat..aku nak la buat lesen mase cuti nie..yup..due2 sekali..motor and kereta..
kalau motor tu aku okey lagi..aku kan minah rempit kat kampung dulu..haha..
kite tengok la macam mane nanti...



5. SPORT..SPORT..SPORT..
dalam entri sebelum ni aku ade cakap yg badminton tu hobi aku kan..so..sebagai mengisi mase cuti tu..boleh la aku praktis banyak2..ye la..lagipun..naik semester baru ni, team kitorang ade match dgn U lain...cewah..cakap macam la pro sgt..padahal..tettt...haha..
so..bagi korang yg ade hobi bersukan tu boleh la rajin2 turun padang..buang sikit lemak tu..ye la kalau kat kampus kan asek ngadap laptop je..ehem2...hehe..




6. READING
ape barang nak bace buku mase cuti2 ni??mesti korang fikir macam tu kan...salah tu..tak semestinye time nak exam je baru nak selak buku..(erk..terkena kat batang hidung sendiri lagi..huhu)..membaca tu kan x semestinye bace buku2 rujukan yg tebal2 tu..kalau bagi aku..hehe..sebagai seorang girl yg jiwang karat...mesti la nak bace NOVEL...hehe..dulu..aku memang kaki pinjam novel orang..haha..tapi sekarang ni..since dah berkemampuan sikit..(ye la tu..jpa yg support ko!!)..aku nak beli sendiri..
ade 1 novel ni yg aku memang x sabooo nak beli...
and sebab tu la..aku tak sabar nak pegi Pesta Buku yg start Jumaat ni...
jom kawan2...kite pegi..."Book Empowers"...
cadangnye nak beli buku2 motivasi jugak...ye la..aku ni..nampak sgt kena basuh sikit...biar berubah sikit sikap tu...huhu..insyaallah..




7. PHOTOSHOP ??
...aku dah bosan dgn header blog aku yg macam budak sekolah tadika ni..nak tukar..nak tukar..cuti nanti..aku nak memerah tenaga mengkaji benda ni..aku tau..sume oarng pun dah expert gune benda ni kan...aku je yg masih kat zaman batu lagi..ouh..sedihnye!!x pe..x pe..nantikan header aku yg baru yg pastinye lebih hangat dpd biase!!!okey..tipu...hangat la sangat...tett..
selain dpd nak buat header baru..aku jugak nak mengedit2 pic..biase la..aku ni kan berjiwe seni..ecehhh...




8. MOVIE..MOVIE..MOVIE..
 aku bukan kaki wayang..aku cume suke tengok movie2 yg aku rembat dpd kawan2 aku yg rajin men-download tu..hehe..memang hampeh la kan...hehe..percaye @ tak..aku tak pernah pun masuk panggung wayang tu..ee..seram la..dah la gelap...erk...hehe..tak de la..bukan sebab tu..aku memang tak suke duduk statik macam tu je...bagi aku..lebih baik aku pergi window shopping dpd tengok wayang..ahaha..sikit punye bagus prinsip aku kan..tettt...jadi..memandangkan aku dah ade sejumlah koleksi drama2 Korea n Jepun yg menanti..maka mesti la aku akan merabunkan mata aku dgn mengadap laptop sepanjang malam...woohooo...ambik kau!!




9. REUNION
ohh..semestinye..mase2 cuti macam nie..ramai yg nak buat jejak kasih..jejak kekasih..dan macam2 jejak lagi la..actually..aku ade jugak dengar ura2 pasal reunion utk praktikum aku mase kat Matrik dulu..tak tau la..diorang yg plan..tapi..rasenye kalau jauh tu aku tak pergi la kot...kalau setakat reunion sekolah menengah yg buat dekat2 dgn rumah tu boleh la jugak...tapi kan..seriously..aku sebenarnye tak suke benda2 macam nie..huhu..sebab ape??sebab aku ni memang dah terkenal sbg org yg "peramah" sampai orang nak tegur pun takut..haha..ingat lagi mase sekolah2 dulu..aku la budak skema yg org takut sgt nak ajak borak2..haha..mengapekah??aku bukannye kera sumbang..aku ni suke buat lawak ade la..tapi..salah aku jugak..sebab dulu aku tak suke senyum...diorang pun takut tengok muke aku "ketat" 24 jam..haha..x pe la...sekarang nie..aku dah suke senyummm.. ^_______^...lawa tak??hehe..





10. PART-TIME JOB
okey..ni plan terakhir yg akan aku buat kalau aku memang bosan tahap cipan duduk menganga kat rumah selama 4 bulan tu..tengok la..kot2 ade keje yg berkenan kat aku..ahaha..bukan aku yg berkenan kat keje tu..hehe..tapi..aku x pernah pun keje part time ni..even mase lepas SPM and Matriks tu aku menanam anggur je kat rumah sambil menternak lemak...hehe..ade sape2 nak tawarkan job kat aku??(amboi...job tu..macam mintak job jadi model pulak..)



so...konklusinye di sini..pandai2 la nak gune mase cuti tu macam mane..jangan sia2kan mase yg ade tu dgn benda2 yg tak patut..melepak ke..merempit ke..lebih baik tolong bapak korang tebas rumput ke....
jangan lupe juagak...mase cuti ni la korang nak rehatkan fizikal dan mental yg pastinye letih time study kan..dapatkan balik semangat..refresh your mind..nanti bile naik semester baru,senang sikit ilmu nak masuk..betul tak..hihi..
okeyla kawan2...happy holiday in advanced!!!
(^__^)

(Rx : aku hanye merancang..Allah juge yg menentukan.. :D )

2 hot people like this:

Ibnushukran said... [Reply]

amboii.. bnyaknya planning.. hehe.. jangan xwat dah la.. apa2 pun baguslah,semua aktiviti berfaedah dan berguna.. :D

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

hehe..tu la..byk pulak kan..haha..rase mcm x smpt nk buat sume je... XD