Friday, April 6, 2012

English education with awesome bloggers!!yayyy!! ^___^

 

 

Assalamualaikum…hello world!!

me n exam

konon muke gembire padahal sengsare… (o_x)

..

..

finally…alhamdulillah…exam aku dah habis petang tadi…walaupun aku rasa macam it’s like a disaster yg lebih kronik dpd tsunami…tapi…redha je la..tawakal…nak frust menonggeng pon dah takde gune lagi kan…doakan aku lulus 5 5 subjek tu ye…huhu…

hurmmm…tapi ape yg pasti,for the remaining semester nanti,aku kena cover balik “kejatuhan-yg-menjunam” ini dgn kegigihan setinggi Gunung Everest…ye..itu memang WAJIB…

(ini memang ayat klise setiap kali aku habis exam…konon nak study betul2 tapi nanti hampeh jugak….aku tak paham dgn diri sendiri yg semakin hari semakin tettttttt….perlukah aku mengupah orang utk melempang aku setiap hari supaya aku tak terus malas berlapis-lapis????PERLU KE??!!! =..= )

..

..

okey…sesi luahan perasaan dah tamat…kita kembali semula ke tujuan asal kita ye kawan2….weeheee

..

..

who says we can only learn English in class??who says??who says??okey..yg pasti bukan Selena Gomez la…

sedar tak sedar…blogging had taught me a lil bit about english…indirectly…tak kira la..in writing or speaking…but more on writing kot,I think… ^^

macam mana??

mestilah bila aku baca entri2 dpd blogger yg menerapkan unsur2 English kat blog dorang…okey..maybe ade banyak lagi tapi blog2 ni la yg selalu aku stalk…dan for sure aku follow…hah bukan Saleh Yacob I follow tu laa…bukan..bukan..

..

..

page

 

Hanis Zalikha

Fatin Liyana

Fatin Suhana

Lilianna Mardiana

Nurulbadiah Lai

Maria Elena

 

I love to read what they wrote even sometimes it’s not fully in English…the point is I am impressed in the way they organized their words…vocabs..macam mana nak guna certain words dlm situasi informal…macam bile nak describe about something that happened in their daily lives…feels like santai santai je entri dorang ni..kalau aku laa, aku memang reti guna ayat2 yg skema je…that’s why kalau aku tulis entri in English, aku rasa macam aku tgh tulis essay utk subjek English je..haha… Nerd smile

 

ermmm…mesti korang rasa..kenapa aku mesti mention mereka2 yg femes je??no..no..that’s not the main point guys…despite of their popularity, they were indeed very kebaboom to blog in English, don’t cha think so??

..

..

ohh…ohh..ade lagi…ade lagi..ni pulak blog mereka yg study kat overseas..hhmmm..I wonder la..memang student2 overseas ni sumenye terer2 dlm bahasa omputeh ni ke??agak2 kalau aku study dekat oversea tu aku boleh terer cakap omputeh tak???ermmm….arkk..arkk… (burung gagak memerli aku la tu!!)

 

379545_421220934998_516769998_1585653_2060535453_n-tile

Amierah Nabillah

La Dolce Izatie

 

okey…both of them are really good too…kekadang memang entri dorang ni fully in English..aku nak baca pon kekadang semput2..haha…(sambil baca sambil tengok dictionary…keh3…)

..

..

okey..jangan tanya aku : kenapa semua yg aku mention ni blogger gegurl je pun??apsal boboy sorang pon takde haa??

entah..aku pun tak sure…mungkin ade kot blogger lelaki yg selalu blogged in English…cuma aku je yg tak perasan..haha…

..

..

okey fine la…nanti ade pulak yg cakap aku mendiskriminasikan kaum lelaki pulak…

nahh..amek!!ni je blogger boboy yg aku dapat fikir buat masa ni..haha

..

..

295968_101137173331013_100003041916748_9015_558080931_n

Hafiz Zainal

I bet you all pun mesti dah kenal sangat2 dgn budak ni kan…retiss Youtube la katakan..boleh pulak aku panggil dia budak kan??haha…memang la..dia lebih muda dpd aku kot…tapi setahun je la…kahkahkah…

why did I choose him??of course la sebab dia cute + hensem macam mamat Korea yg aku dok gile2 tu…hahaha…

okey tak….serious2…hisshhh…

actually I’m impressed with his talent…ye la…aku tengok dia nyanyi lagu omputeh kat Youtube tu sodap je bunyinye…kirenye dia ni terer jugak la kan dlm speaking London nih…cuba kalau aku yg nyanyi…entah hape2 yg kuar..silap2 slang Jawa aku je yg lebih…tsskkk…kejam!!kejam!!

 

okey…sekarang dah tau kan??sambil2 blogging tu, we can improve our English at the same time…it’s like killing 2 birds with 1 stone!!sooo…apo laei??take this oppurtunity & upgrade your English rite now!!!yahoo..google…Bing…MSN…(tetibe… +_+)

 

 

( Rx : yeayea..esok aku balik kampung…cuti seminggu…dah sebulan lebih terpenjara kat KL nie…tak sabar rasenye nak menatap keindahan desa terchenta…ceh gaye cakap macam kau dok obersea setahun je kan…neyy…nvm…papepun…please…please..DO NOT MISS ME!!! XD….)

dddd

13 hot people like this:

wina said... [Reply]

hi fieqa=) i've looked through Amierah Nabillah's blog and i found yours.

somehow i was stuck in your blog and cant resist the desire of staying here a bit longer..

what a nice blog. i've just followed here anyway. :D

keep on blogging fieqa. i'll be here again insyaAllah.

H.S Wijaya said... [Reply]

tau tak pe.best sangat baca blog diorang ni.bahasa english mereka ni pun proper,so boleh belajar sekali.heeee :)

Liselle MonCherie said... [Reply]

Yohohoho :D Minat english ea,hehehe
betul english bukan sekadar di kelas, diluar boleh byk lagi belajar :D.Nice to meet you :D

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@wina hye wina..i'm glad to hear that from u...hehe...yours was awesome too...hope dat you enjoy your visit here...insyaallah i'll keep on blogging..its ma passion anyway.. :D

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]
This comment has been removed by the author.
MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@H.S Wijaya kan..kan...kekadang boleh culik ayat dorang utk tulis en3..hik3

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@Liselle MonCherie actually i'm on my way to like english..haha..i hate english class so badly coz i'm not so proficient in da lguage..my speaking skills stinks!! T.T

So i hope i can nurture my passion for english when i blogged..at least..haha..

Amierah Nabillah said... [Reply]

Hi dear! Hehe. Harini tetiba I have the mood nak drop by people punya blog, so yea, I was strolling down the latest posts kat Blogger when I saw your post! Terkezut tgk that you mentioned me :P Many2 humble thank yous from me :3

InsyaAllah dear, you can do it! From what I see, you're grasping the language already :D Mula2 dulu kan, kita tempted sangat nak tulis in Malay sebab almost all of the people in our blogging community guna Malay. However, I thought that it would be beneficial for me if I try to write in English. So there it goes, the journey of trying hard to stick with writing in English. I know you can do it. Once we overcome something that we don't like, or something we find difficult for us, surely we'd slowly come to love it & find it easier :) Good luck! :D

zOeY zAu YaH said... [Reply]

tawakl n doa byk2 smoga semua subjek ok..

nanad said... [Reply]

wow..nanad pun nak belajar dari mereka lah ^_^

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@Amierah Nabillah
you're most welcome!!!hehe...it's hard to stick with english,isn't it??hehe...yeah...I'm trying so so hard rite now...I hope mine can be as good as yours...ehehe...thanx for your kata2 semangat!! =)

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@zOeY zAu YaH
insyaallah..tq sis.. ;)

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@nanad yeah...haruslah..memang seronok...sambil baca sambil belajar..hehe