Monday, April 4, 2011

Breaking news!!! : sinetron=stress???


***ini adalah scheduled entry***



BATU PAHAT, setiap hari – Seorang gadis yg hanya dikenali sebagai fifieyqa(bukan name sebenar) dilaporkan hampir2 membanting atau menghempas televisyen di rumahnye setiap kali menonton satu sinetron yg ditayangkan di kaca tv tempatan. Menurutnya, dia berasa sangat bengang dan tertekan serta sakit hati apabila menonton drama tersebut. “kenape la drama ni ***** sangat??buat aku sakit jiwe je la..jalan ceritanye makin lame makin berbelit2.konflik makin bertambah-tambah.ceritanye pun kadang2 x logik.aiseyyman.memang membakar jiwa dan raga aku la.kenape la heroin dia ni lemah sangat??sikit2 nangis..hero dia pun cam bengong je..selalu je ikut ape yg penjahat2 tu suruh..penjahat tu pulak sangatlah bijak sampai setiap mase ade je idea ‘rencana’ busuk dlm kepala otak dorang.dulu SPM mesti dapat 20 A ek??”luah gadis itu dgn berapi-api.
Apabila ditanya adakah dia masih menonton drama itu pada keesokan harinya, gadis itu menjawab, “ehem2...saya tengok je..sebab emak saya suke sangat tengok cerita tu..so bile saya dengar parents saye dgn bersemangatnye mengkomen cerita yg sedang ditayangkan tu..saya pun tergerak nak tengok jugak..lagipun..hero drama tu hensem2 la..i’m enchanted!!..hihi..”ceh..hampeh betul jawapan dia..nampak sangat gatal. Kata tak suka la, sakit jiwa la,tapi still tengok jugak. Jadi, persoalannya..apakah yg membuatkan sinetron amat digemari ramai walaupun seringkali sudah menjangkau ratusan episod?? Tak bosan ke mengadap cerita yg meleret-leret tu?? Same-samelah kite fikir-fikirkan..
**Berita dipetik daripada BERITA AUTA HA.HA.HA.


So..ape pendapat korang pasal hal ni??
Korang minat tengok sinetron??mesti ade yg ngefans banget kan...kan..aku pun minat jugak sebenarnye..hihi..tapi lame2 jadi bosan pulak..and then dah malas nak follow cerita tu..
(baek aku follow blog korang kan..hik3)


Aku tau..mesti ramai yg dah buat entri pasal isu ni kan??tapi aku still nak buat jugak sebab..aku nak menyuarakan pendapat aku jugak pasal isu nie..cewah...haha..padahal x de orang pon nak dengar pendapat ko yg merapu2 tu..x pe la..biarlah aku membebel sorang2 kat sini..(huhu..tetibe tacing x tentu pasal..)..okeylah..x mau merapu banyak2..ni analisis yg aku dah buat hasil dpd experiment aku terhadap sinetron2 yg ditayangkan kat tanah tumpah darahku ini.(berangan jadi profesor kejap..)..ye..aku tau..aku x layak nak kritik..aku bukan sape2..tapi aku ni la yg tukang tengok tiap2 hari..so..no offense okey..just for fun..


Analisis dan diskusi :
1.      Overall..tema sinetron ini adalah..pasal perebutan harta warisan yg x seberapa tu...yup..sangat tipikal u know..sume sinetron mesti ade benda ni..yg x de tu sangatlah sikit sampai aku kena tengok pakai mikroskop...haha..
2.      Cinta terhalang antara hero and heroin..macam cerita hindustan pun ade jugak..haha..sebagai couple,dorang ni wajib melalui pelbagai rintangan..onak dan duri..sebelum boleh bersama..kalau dah bersame pun,mesti ade lagi masalah yg timbul..sebab tu la..kadang2 tu..ade je watak2 baru yg WAJIB muncul di tengah2 episod...entah dari mane dorang dtg aku pon x tau..
3.      Preman2 di jalanan..haaa..ni wajib ade ye utk menambah perisa kpd cerita tersebut..x paham la..memang kat sana banyak penyangak ke??patutlah senang je watak2 anatagonist a.k.a penjahat nak dapatkan khidmat dorang utk menculik or membunuh or mendajalkan si hero or heroin tu..and lagi satu..bukan ke si penjahat2 ni sebok nak merebut harta kekayaan si hero/heroin ni??maknenye dorang ni x de duit la kan..sengkek la kan..ye la..kalau tak buat ape sebok nak rebut2 harta org??soo..kalau macam tu..dari mana dorang dapat duit berjuta2 rupiah yg dorang kasi kat preman upahan dorang tu??
4.      Watak2 penjahat dlm sinetron ni memang pemurah orangnye...ape taknye..sanggup menghabiskan uang yg byk utk disedekahkan kpd preman2 tu...kan lebih baik kalau uang tu disedekahkan kat panti asuhan..kan lebih berkat..ye tak??
5.      Otak penjahat lebih bergeliga dpd otak si hero/heroin.(bak kata gadis dlm berita kat atas tu..dorang dapat 20A mase SPM...eh..tapi citer ni bukan kat Msia la..)..adakah mereka memang diberi ilham utk berbuat kejahatan??hebat gile la..aku pun x kadang2 tak terfikir nak buat benda2 yg dorang fikir tu..apakah rahsianye sampai mereka sepintar itu??makan kismis ke??erm..kenape x digunakan kepandaian mereka tu utk memajukan perusahaan yg mereka nak hancurin tu...nanti kalau untung kan dorang leh tumpang sekaki??toksah la tamak2...nanti yg dikejar tak dapat..yg dikendong berciciran...huhu..
6.      Okey..part ni paling best..sesi jejak kasih yg tak pernah berhasil..si hero sedang mencari si heroin..aku tak tau la..kalau diorang ni rabun or buta..ye la..dah jelas2 si heroin ni kat depan mata dia je..cume yg menjadi penghalangnye..sorang ngadap utara sorang ngadap selatan...kalau si hero tu telengkan kepale dia sikit je..da boleh jumpe si heroin tu..kalau tak pun..time si hero da telengkan kepala dia..si heroin tu pulak toleh belah sana..ataupun..tetibe je ade angkot lalu depan heroin tu...ataupun..heroin tu menunduk coz nak kutip barang yg terjatuh la..and banyak lagi la cara utk tidak mempertemukan mereka ni...sakit hati aku tengok..rase nak je masuk dlm tu and cakap.. “wei..tu haa..awek ko kat depan sana tu laa”..haaaa..habis cerita...
7.      Adakah si hero/heroin tu mempunyai 7 nyawa??ye la..ape taknye...tetiba je hidup balik kalau dah mati..ye..aku paham..kalau hero mati..tamatlah cerita tu..tapi..cubelah kasi alasan yg logik sikit..
8.      Aku rase memang org2 kat sane ade bakat utk mengklonkan manusia..ape taknye..nanti kan..tetibe je ade la sorang watak yg punye muka yg seiras dgn salah sorang watak dlm citer tu..nak kate kembar..dorang cakap bukan..habis tu kalau dah sejibik-sejibak same muke..ko nak cakap ape lagi??magik ke??lepas tu..kalau org tu adalah si hero yg kononnye mati, si klon tu akan menyamar pulak jadi dia..haisshhh..apekah???
9.      Heroin pulak sangat la mulia and baik hati..sanggup diseksa cukup2 oleh para penjahat...lepas tu kerjanye asyik menangis je..mintak tolong sana sini..selalunye penjahat ni adalah pasangan anak beranak..and kalau si heroin ni nak selamat,maka wajiblah bagi si hero utk bertunang/berkahwin/sewaktu dengannye dgn anak si penjahat tu..PENGOR-banankah itu??
10.  Okey..last sekali..penat dowh aku dok mengkritik nie...cukuplah 10 je..yg last sekali ni..korang pikir la sendiri ek..x larat dah aku nak pikir...tettt..haaahahaaa..

Okeylah..itu dia top 10 analisis pasal sinetron2 kegilaan mak cik2 kat luar sana..ooppss...aku ni bukan mak cik tau..lalalaa...
Jumpe lagi di next entry!!! Daaaaaa......

***cepat2 tulis dlm diari!!!entri kali ni langsung x de pic!!!hahaha...****

(Rx: kot2 kalau matluthfi nak buat video pasal scene drama yg tipikal..buatlah yg versi sinetron pulak..mesti ngetoppp...and kalau x cukup pelakon extra..boleh je panggil aku..aku ade bakat tau nak jadi mak tiri yg seksa2 org tu..haha..)


4 hot people like this:

Ibnushukran said... [Reply]

sintron ni pnjng snagt ,2 y kdang2 da terlepas mmng malas dqa nk follow.. lagi2 ind0n, lgk la bnyak episode.. sthun dua baru habis.. haha

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

Ibnushukran-haha..tau x pe..sakit jiwe kekadang kalau teng0k lame2...

Nyza Nurul said... [Reply]

baru tgk yang kat tv m'sia..akak tgk kat tv indon..mak aiii..lagi sakit hati..siap berseason2..adesh

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

Nyza nurul : oh..x penah lak tg0k kt tv ind0n..hehe..msti citer die makin meleret2 kan...huhu