Wednesday, June 1, 2011

Kenapa la susah sgt nak percayakan diri sendiri??!!

Assalamualaikum...
Sedar x sedar,dah sebulan aku dok terperuk kat dlm rumah...dah macam katak bwh tempurung pulak..
Eh,tak!katak skarang pun dah makin maju,dah x main la dok bwh tempurung je...hoho..

Sekarang ni pun tengah musim cuti sekolah kan...kalau dulu, time macam ni la yg aku tunggu2...tapi skarang ni,aku rase bosan pulak bila x buat ape2...

Sebenarnye,sekarang ni,hati aku tgh berbelah bahagi...
Aku nak buat lesen motor + kereta..
Tapi...
Aku takut + risau sgt kalau2 aku x lulus... nanti...membazir duit la pulak...

Argghhh!!ok,aku menjerit kejap..
Aku geram dgn diri sendiri yg selalu je mengalah sebelum berjuang...aku memang selalu macam ni..takut dgn bayang2 sendiri...

Orang kata,
"Kejayaan bermula dari dlm fikiran"
Jadi,bila aku fikir yg aku akan gagal,maka x mustahil,itulah yg akan terjadi,kan?...mungkin juagak ini ade kaitan dgn mind-setting...
Alahai...kenape la susah sgt nak percaya dgn diri sendiri??selalu je fikir benda2 yg negatif!
Aku x nak...sikap aku yg macam ni nanti hanye akan menyebabkan aku ketinggalan jauh di belakang...

Alaaa...bukti pun dah ade kat depan mata...
Kawan2 aku semua dah dapat lesen memandu...yg tengah buat pun ada...aku??
Aku nak buat..memang dah plan dari awal2 lagi...
Tapi,tu la..bila mengenangkan yg aku x pernah pun start enjin kereta..dan x tau pun mana satu pedal tekan minyak n brek...aku mula ragu2...lagi2 bila membayangkan yg cikgu yg mengajar aku nanti akan menengking2 aku kerana "kehandalan" aku memandu,lagi la aku seriau...tidaaakk!!
Tak cukup dgn itu...
Ke-fobia-an aku utk menunggang motosikal kerana peristiwa lalu makin membuatkan aku kecut perut..
Yup..aku pernah accident dulu...dan kerana itu la..aku jarang keluar rumah..aku x berani nak naik m0tor sorang2...ngeri sgt kalau ade lori kat belakang aku...

Tapi,sampai bila kan aku nak rase takut macam ni...
Aku kena atasi perasaan negatif ni semua!!
Yang penting aku kena percaya yg aku boleh buat!!
Aku BOLEH!!!
semoga Allah permudahkan semua urusanku..
Amin...

(Rx : by hook or by crook, I MUST get that license!)

13 hot people like this:

nelly said... [Reply]

kena yakin diri ~

daddyzkool said... [Reply]

bila kita yakin pasti kita akan jadi berani...

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

nelly : thanx!

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

daddyzkool : tu la..kena berani..

J.Syazwana said... [Reply]

hye babe ;)

kalau u fobia dengan motor amik lesen keta jek. jangan risau cikgu dekat tempat belajar keta tuh tak garang. dorang akan ajar kita slow2. cakap je kite tak pernah tahu pasal kete. hehe gud luck !

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

J.Syazwana : oh,x garang ea?hehe..thanx!!

アヌム ちゃん said... [Reply]

insy boleh lulus..good luck ye..time2 cuti ni la ambik peluang nak mbik lesen..

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

アヌム ちゃん
: thanx kak..sy pk pun camtu jugak..

HonEyBuNNy said... [Reply]

yes....

yakin boleh k....jangan takkoot2....dlu ila pun pernah xcdnt naik moto...sejak tu terus naik keta ja..jarang da naik moto...takoot...

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

Honeybunny : oh..kita same rupenye..hehe

fadh leyanie said... [Reply]

melalui dari pengalaman,,takut tu mmg takut..tapi kita kena yakin kan diri yang kita boleh ! insyaallah..

HonEyBuNNy said... [Reply]

aaahhh...so jangan takoot ok....

lama2 pasti lupa jugak..ehhehe

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

Yane : haah kan.kita belajar dpd pengalaman...xie xie!!hehe
Honeybunny : tq again ila!!sy dah makin berani skarag.. =D