Sunday, June 12, 2011

Segmen Nelly : Kenapa aku berblog??

Assalamualaikum..


Yeahh!!..ini merupakan kali pertama aku join segmen2 macam ni....selama ni aku just tengok2 je orang dok join macam2 segmen...tapi kali ni,aku tergerak pulak nak join...kenapa??salah satunye adalah kerana aku nak kasi support kat si blogger yg buat segmen ni...sape lagi kalau bukan nelly yg pelikss tu...ok tak..just kidding..ahaha...

...ade ape dgn nelly tu??okey..honestly..aku suka sangat dgn nelly ni..oopss jangan fikir yg songsang2 pulak ea..kang aku sekeh nanti baru tau..hah..sebenarnye,aku suka nelly ni sebab dia ni sangat peramah...nelly ni rajin sangat terjah and then bagi komen kat blog2 orang...mesti nelly pun pernah terjah blog korang jugak kan??

Okey la..aku bukan nak cerita pasal “kenapa aku join segmen ini”,tapi pasal “kenapa aku terjebak dalam dunia blogging ni”...amboi..bunyi macam ganas gile je...kalau korang nak join segmen ni klik je header nelly kat bawah ni ye..tapi ingat tau tarikh tutup dia 17 Jun ni..birthday nelly tu...nanti boleh kita wish ramai2...hehe..




Oyeahh...korang nak tau kenapa aku berblog???jom kita skodeng sama2...vrooommmm....(ok..tu bunyi motor aku la..)

korang tau tak..sebenarye dulu...aku takde la beria-ia sangat nak blogging ni...aku buat blog ni pun sebab aku minat baca cerpen and e-novel kat blog orang lain...so..aku fikir..kalau ade blog sendiri senang la aku nak tau update or entry terbaru dpd penulis feveret aku dgn cepat..takde la aku ketinggalan ape2 episod pulak nanti...then...as the time lama-kelamaan aku baru sedar...ada sesuatu yg lebih menarik dalam dunia blogging ni...so..start daripada Januari 2011,I decided to keep on blogging...malah aku cuba tukar gaya penulisan aku yg dulunye cuma aku je yg paham..maklumlah..guna bahasa sms...masa tu..mana la aku tau pasal ilmu2 blogging ni kan....sekarang ni pun aku masih belajar lagi....jadi,nelly..sila bagi tunjuk ajar ye...korang pun sama la..heheeh...

next...

aku ni memang suka memendam perasaan sorang2...sometimes there’s a thing that I couldn’t tell anybody else..face-to-face...so..ape yg aku buat???tulis blog la..tak semua masalah aku kongsi secara direct...jadi..bila aku tulis kat blog..mungkin ade orang yang akan baca pasal luahan hati aku tu..(ceh..jiwang pulak)dan kalau bernasib baik..mungkin mereka akan bagi komen yg mampu at least bagi semangat kat aku...secara tak langsung kita masih boleh berkongsi masalah kita dgn orang lain kan??thus,we can say that blogging is like writing a diary la...kau nak berjiwang karat ke...nak curhat ke...suka hati perut korang la...

next..

macam yg kita semua tahu bila kita,ade blog...mesti kita akan ada follower(walaupun tak banyak) dan kita sendiri akan follow orang lain jugak kan??jadinye...secara tak langsung..kita boleh la dapat kawan baru...macam aku sendiri..sebenarnye aku ni bukannye ramai sangat kawan..kesian aku kan..kadang2 aku rasa kawan di alam maya ni lagi best daripada kawan di alam nyata...kenapa??sebab mereka ni selalu ade untuk aku(ye la...bila korang online la..)walaupun korang tak kenal aku...tapi aku happy sangat bila ada kawan2 blogger yg sudi baca benda merapu yg selalu aku dok bebel tu..kawan2 aku sekarang ni mostly suka buat hal sendiri..nak contact2 pun takde..harap aku je yg terhegeh2 tanye khabar,lepas tu dorang senyap je...kecik hati aku tau...ehhh...ok..ok..dah lari topik pulak ni...I’m sorryy(bak kata Amir ML..haha)

next...

dulu..masa zaman sekolah2 dulu..aku memang suka sangat menulis..tak kira la..esei ke..cerpen ke..pernah jugak aku masuk pertandingan dan menang walaupun bukan tempat pertama...aku rasa aku ni berjiwa sastera gitu...cewaahhh...sampai pernah aku berangan nak jadi penulis novel...ok fine..itu sangat mustahil..aku bukannye sehandal tu...hehe...tapi..lately...aku semakin lupa minat aku yg satu ni..tapi bila aku tau pasal kewujudan blog ni...secara tak langsung minat tu datang balik...aku tak kisah kalau aku membebel sorang2 pun asalkan kegianan aku untuk menulis dapat diubati...hoho..bunyi macam kronik bebeno...


next...

kadang2 aku bosan...tak tau nak buat ape...ape aku buat???blogging la...yup...blogging is one of my hobby now...blogging is my passion!!eceehhh...macam poyo la pulak..haha..daripada aku dok berchatting kat fb dengan entah sape2 tu ade baiknye jugak kalau aku ngadap blog aku yg -comot2 pun comot la- ni..ada jugak faedahnye...heheh...sambil2 tu boleh aku pergi skodeng a.k.a blogwalking kat blog orang lain sambil menyemak kat ruang komen dorang tu...haha...

next...

sebagai seorang pelajar universiti,mesti la banyak assignment yg kena buat kan..dan selalunye mesti kena taip pakai komputer..laptop..notebook kan...dah tak main la tulis2 tangan ni...budak sekolah rendah je yg buat macam tu...hammbooii..nak berlagak pulak kau ye??mentang2 dah masuk U..pen sebatang tu kau pandang sebelah mata je??habis..nanati masa exam tak ke kau guna pen jugak??ok..ok..aku salah....hehe..jadi..ape yg aku nak cakapkan sebenarnye ialah..masa aku berblog ni..indirectly..aku dapat tingkatkan lagi kepantasan jari jemari aku yg runcing ni menaip...hah..kan senang kalau nak buat assignment nanti..sekelip mata je dah siap taip lab report yg menimbun2 tu..ok..itu tipu sangat la..tapi memang betul la..dulu..aku memang terhegeh2 gila masa menaip..dalam satu minit tu mungkin cuma 10 perkataan pendek je yg dapat aku taip...tapi sekarang...1 minit aku boleh taip 1 perenggan panjang tau..(okey..metafora yg terlampau la pulak..)


....aku rasa itu je kot yg aku nak bagitau kat nelly...kesian pulak kat nelly kalau aku tulis banyak2 nanti...nanti mengantok pulak baca tulisan aku yg merapu2 ni..kang tak terbaca pulak entri “peserta2” lain...hehe..

oh sebelum terlupa...aku nak tag 3 orang blogger yg superb ni...


 



okey la korang..selamat berblogging semua!!!blogging elok2 tau!!!mari kita meriahkan dunia blogging bersama2 yaww!!!
See yaww....



6 hot people like this:

Ibnushukran said... [Reply]

wahh.. segmen ni mcam payah la plak.. hehe.. insyaAllah ada masa sy buat k.. thnks tag.. :D

HonEyBuNNy said... [Reply]

thanks dear..

kalau sempat ila buat ok...coz minggu ne mmg ila xberblog n kurangkan aktiviti coz busy ada midterm n presentation..huwawwa..

i love berblog too...hehe...adehh..rosak BI ila..ehhe

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

Ibnushukran : it's ok...kalau rajin,boleh la j0in... =)

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

Honeybunny : oh..x pe..utamakan yg penting dulu..kalau free baru la join ye.. ;-)

アヌム ちゃん said... [Reply]

goodluck !!

amboih panjang lebar ni.heee

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

アヌム ちゃん
: thanx!ahaha..tak sedar pulak masa tulis ni..tengok2 dah panjang berjela2..hehe