Wednesday, August 29, 2012

top 5 Kampung Style dishes yg menyengat selera makan aku!

 

Assalamualaikum…hyee people!  

 

frankly speaking, I’m not so into Western, Korean, Japanese etc etc food…proudly said,I’m a fan of Malaysian cuisine!!lidah Melayu tu dah kebal sangat kot…kalau makan spaghetti ke pasta ke aku tak lalu sangat..dah la kalau nak makan tu kena putar2 44 kali…so complicated sampai perut pun da kenyang nak tunggu benda alah tu terbelit kat fork..and then kalau makan sushi pulak, makan sekali terus tak nak lagi…errr tak tau la aku macam tak boleh nak telan je benda mentah2 ni… =,=

but if I wanna give them a try it’s okay kot…makan sekali sekala…once in a blue moon kalau tetibe rase nak tukar selera…tapi kalau jadi makanan hari2 tu memang TAK lah!!haha siap capslock kau!!

anyway lain orang lain lidahnye,lain pulak seleranye..ye tak??

so..here are some of the food that I love so so much, which are quite easy to be prepared…and they are my Kampung Style yo!! :)

 

1- Sambal tumis + ulam-ulaman

sambal ulam

well kata nak awet muda kan…so wajiblah amalkan makan ulam-ulaman ni…mostly orang makan mentah2 kan…but for me I would prefer them to be boiled first…entah la dah terbiase…nak nak lagi kalau ade sambal tumis ni…perghhh…boleh hilang ingatan kejap!huahua..

sambal tumis tu pulak aku tak letak cili kering…so senang dan cepat la sikit nak masak…eheh…bukan macam sambal tumis ikan bilis kaler merah yg selalu kita makan dgn nasi lemak tu…

 

 

2- Ubi kayu rebus + Sambal tumis

ubi-rebus-1

kalau diikutkan, makanan ni la yg selalu atuk nenek kita makan masa zaman perang dulu2 kan…yg bezanye dulu tak sempat lah dorang nak buat sambal tumis bagai…kombinasi ini sangat perfect kalau kita makan time2 hujan…time salji pun boleh,itupun kalau ade lah…haha…lagi2 kalau ubi tu masih panas berasap-asap…dan sambal tu pulak pedas kuasa 10…fuhhh….dapat bayangkan tak ape yg terjadi pada lidah anda??hoho meletop kau!

tapi tu la..sekarang ni susah sikit nak cari ubi…kat rumah ade je tanam tapi tak berapa nak menjadi…so kitorang amik daun dia je la(pucuk ubi) buat ulam…pon sodap!

 

 

3- Tempe goreng + sambal kicap

P3204192

yang ni pulak…memang senang sangat la nak jumpe…kat tepi2 jalan pun selalu je jual kan…tapi kalau goreng sendiri lagi sedap…nak salut tepung boleh nak goreng macam tu je pun boleh…dua2 sedap…nyummnyum..

 

4- Ikan bakar + sambal belacan / sambal air asam

6906699928_e7f5fa148f

this is one of my fav dish..memang la kalau nak bakar sendiri tu leceh sikit tapi bile dah masak tu memang melantak tak ingat lah weiii…aduhh dah lama tak makan…cravings la pulak!  T_T

 

5 – Jemput2 bawang/ikan bilis/udang/segala jenis jemput2 + sos cili

IMG_5746

jemput2 is equal to cucur…tau kan..tau kan..hehe…sedap dimakan time breakfast or minum petang…alaaa bile2 pun boleh aje!kalau makan dgn sambal lagi sedap..haha…tapi since now aku allergic dgn udang, aku just boleh melelehkan air liur je la bile tengok orang makan cucur udang..sobss..tapi takpe cucur lain kan ade lagi.. ^^

 

if uolls do notice la, hampir semua makanan kat atas tu mesti aku makan dgn sambal….yeah!!aku memang peminat-susah-nak-mati kpd encik sambal…nama pon Kampong Style, ape barang kalau tak makan sambal…hahaha

 

last but not least, this is what I ate just now for my lunch… ^V^

 

2012-08-29 12.08.02

nasi putih panas2 baru kaww + ikan kembung comel goreng + ulam rebus + sambal tumis masam manis = perghh..terangkat beb!!

simple sahaje bukan??my family memang dah terbiasa makan nasi + 2/3 side dishes only…tak mau banyak2… =P

 

selamat menjamu selera!!  ;D

 

(Rx : I love Kampung style, so what’s yours??Gangnam style kah???kohkohkoh..oppa gangnam style!!  <3 <3 )

8 hot people like this:

♥ Cik Zack ♥ said... [Reply]

hehehe sme ah kite. xleh telan pasta segala bgai tu. xthu laa npe. trlalu melayu gituww bak kata org. klo x dpt smbal blcan umi kite, fuhh mmg xdek slera lah jwbnyeee. huu ~

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@♥ Cik Zack ♥
eheee ade geng lidah melayu sejati lah!!sedap kan sambal belacan... :)

YaYaNsMuM a.k.a YM said... [Reply]

aduhhh!terliorrrr!feveret gakss!Kampung dishes mmg terbaekkk!

Everything's Everythings said... [Reply]

kak, saya order nombor 4..
lol xD

mmg sdp dishes yg simple mcm ni.. lagi-lagi kalau ada sambal belacan mmg semua jenis dishes boleh masuk hak2

fadh leyanie said... [Reply]

ikan kembong comel nama saintifik baru ke?,kalau tempe tu yanie suka tempe goreng bercili,apa-apa pn masakan kampung mmg sedap :P

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@YaYaNsMuM a.k.a YM
kan..kan..terbaikkk bak kata boboiboy..haha

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@Everything's Everythings
okey dik siaaap!! XP
tu la rugi la orang yg x suke sambal belacan kan..hee~

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@fadh leyanie
ha'ah..lebih kurang la..cume belum masuk dlm rekod new discovery je..haha
sedap sampai menjilat pinggan giteww~~ ^^