Sunday, September 2, 2012

rindukan wajah yang dulu… Y__Y

 

Assalamualaikum…

today I’m gonna babbling myself out..

 

sitinurhalizasirah7

dulu muka aku macam Dato’ Siti Nurhaliza…cuma kurang putih sikit je dpd dia..kenapa?tak percaya?percayalaahhhh…kasihmu lama tersulam…di ruang paling dalam…terlalu jauh tak terselam…ku akui…dugaan datang jua pergi…rela ku menghadapi..dengan harapan suci..doa bersemi…~~~

 

okey cukup!!ape ni..ape ni…kenape sampai melalut lagu Dato’ Siti pulak ni??nampak sangat kepala dah mereng…ye memang aku dah mereng sebab aku tengah frust…frust sebab ape?sebab boyfriend aku curang!!okey itu auta..bukan fakta..harap maklum… (",)

>>>back to reality<<

I’m missing my old self…or to be specific,my old face…

dulu kulit muka aku boleh dikatakan flawless la jugak…maybe tak se-flawless orang lain tapi kire okay lagi la kalau nak compare dgn sekarang ni…problem pun takde sangat..paling common pun bintik hitam setitik dua..whiteheads pun tak visible sangat…jerawat once in a blue moon…tang berminyak tu je yg takleh dipertikaikan..

TAPI…TAPI…(capslock utk kasi effect lebih sikit)

I think since I enter matric (KMNS), kulit muka aku terus abruptly berubah!!kalau bertambah putih tu takpe la…ini tidak..it turned out to be a nightmare to me!!jerawat dah mula bermaharajalela tanpa belas kasihan sehingga meninggalkan kesan parut yg susah benar nak dihapuskan…whiteheads pulak mula mengganas…bintik2 hitam mula merebak ke seluruh pipi yg dulunye licin dan gebu…minyak jangan tanye lah..paham2 sendiri sudah..

ape salah aku?ape salah aku?(macam biase aku ter-emo sekejap..)

maybe sebab perubahan tempat dan cuaca yg mendadak..paham2 je la Kuala Pilah tu macam mana..maybe sebab air yg kurang bersih…maybe sebab pemakanan yg ikut-suka-hati-aku-la-nak-makan-apa…or maybe jugak sebab hormon yg meroyan tak tentu pasal sebab masa tu kan tengah remaja2 lagi…(sekarang pun masih lagi what??)…or maybe sebab stress belajar??okey itu bukan maybe,itu surely..  =,=”

 

after matric,my skin recover balik tapi takde la sampai kembali ke bentuk asal…memang taakk la kan…thanks to Safi Gamat, those acne-brats were scared to resurfaced on my face..takut kena karate la tu!!

but it just helps me to control those brats,not to prevent them forever la…after all,my whiteheads still go nowhere…those dark spots as well..I’m totally stressed out you know…even until now, they keep haunting me!!sobss..

before this I don’t even care about the cleanser-toner-moisturizer routine, but after browsing some blogs and website about skin care and beauty, suddenly my little heart said that I must start to take care of my face properly..

kalau dulu jangan harap lah nak pakai toner and moisturiser sume tu…leceh tau tak??yg aku tau cuci muka gune cleanser sudah le..tu pun dah cukup bagus…

now since my conscience started to grow, I forced myself to do that routine every day…secara jujurnye, I started to stick to those routine during last Ramadhan…haha…

now I am using the travel pack of The Body Shop Seaweed Skin Essentials for combination/oily skin..since trial pack takde,travel pack pun boleh la..

bile dikira-kira, hampir 2 minggu jugaklah aku setia guna set ni…ter-skip 2 3 kali tu normal la..kesan yg paling ketara adalah kulit muka less oily…I can feel the difference la but that’s all…my whiteheads still there…ughhh!!!

 

mungkin kena tunggu sebulan kot baru nampak kesan yg memuaskan…yup maybe…aku ni memang kurang sabar sikit…kalau boleh hari ni aku pakai,esok jugak kulit muka aku jadi flawless!!

TAPI…(tapi lagi..)

today I felt something is going wrong on my face…bila aku cuci2 muka, aku rasa pedih2 kat tepi2 hidung which is the place of birth of the whiteheads..bile aku belek2 muka aku yg dah tak flawless ni kat cermin, I found out that the whiteheads had actually dried up…rasenye la…they become more visible and when I touched them, memang rase macam kasar2 gitu…lepas tu siap ade yg boleh aku peel off lagi coz they seemed to become united…eh macam Menyu pulek…

 

aduhaiii…is this a good thing or a bad thing??I’m so confused now…can someone tell me??ade sesiapa tak yg pernah guna benda alah ni??please..please…I need your comment..desperately.. V_V

and now…I am helpless…hopeless..am I pampering my face or just destroying it??am I supposed to discontinue all those products?or should I just let my face alone without even doing anything to it?

aku dah malas dah…tak tau nak buat ape lagi..aku tak jaga ke aku jaga ke,muka aku tetap sama…no change!!I’m very disappointed… Crying face

or should I consult to a beautician about my skin?just to make sure which type of skin do I have…and does the products I’ve used so far compatible ke tak dgn kulit aku??sebab sebenarnye aku main bantai je cakap yg muka aku ni jenis berminyak…dah tu yg aku selalu rase… T_T

kalau dikaji balik,memang lah problem yg aku hadapi ni tak seserius orang lain,but I still yearns to have a flawless skin like you,you and you too!!nak jugak rasa bangga bila keluar ke mana2 tanpa pakai bedak 10 inci…wuuuwuuu~~

 

DSC01500

yeah…you..I miss you…my old skin…why can’t we be together for the rest of our life?sobs..you might not be perfect but still I love you,just the way you are…this is me : after SPM…  ;) 

 

(Rx : aku tak tau ade orang baca ke tak entri yg panjang berjela ni, but if any, could you please share your experiences/comments/knowledges etc etc about this matter?mungkin boleh share skincare ape yg bagus yg anda pernah/sedang guna??anything..your help will be kindly much appreciated!! <3 <3 )

6 hot people like this:

Everything's Everythings said... [Reply]

Susah kan kalau ad problem pasal muka.. xD
Aku ni kurang kesah sebab jerawat kt muka ak come and go.. tpi I believe someday dia akan go and nver came back ;D

Dah cuba bedak sejuk original? dgr mcm bagus utk muka..

fadh leyanie said... [Reply]

lek fifi...kte mngalami masalahnya yg sama,perubahan hormon dan tekanan bljar mungkin,nk kluar pn kna pakai bdak tebal 20 inci tutup jerawat sgala bagai,apa yg pnting kne kurangkan mknn goreng yg bermnyak,yg alergi mknn laut jgn makan.minum air masak bnyk2.sy skrg guna sendayu tinggi dalamn dn luaran,alhamdulillah kulit kmbali pulih,tapi tidak sehalus mulus.

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@Everything's Everythings
tu la tapi nak tunggu someday tu bile la agaknye..huu..
bedak sejuk original ?tak pernah dengar plak..anyway tq for da info..nanti try survey.. :)

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@fadh leyanie
part minum air banyak2 tu sy malas sikit lah..haha..
oohh gune ST ye??pernah jugak tengok kat iklan macam bagus je..
tq for sharing.. :)

Mya said... [Reply]

hmm mungkin ada produk yg tak sesuai? atau stress ke awk?

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@Mya
ermmm tu x sure la...maybe reaction product tu kot..sekarang ni macam dah okey sikit..kena wait n see dulu la...
=)