Tuesday, May 24, 2011

Do what you love or Love what you do??

Assalamualaikum...

Korang bosan tak baca ape yg aku tulis?lagi2 dgn font yg plain dan color yg same je..x de bold or colorful word...paragraph pun macam ade xde je..macam baca kamus dewan pun ade agaknye..huhu...
Tapi,tu je yg termampu buat mase skarang ni..
Sabar ye..gimme some m0re time,okey??

Okey la..back to our topic..eh macam cikgu pulak aku ni..
Kenape aku tergerak nak tulis pasal benda ni?
Sebab aku terfikir x sume orang kat dunia ni bernasib baik..dapat keje dlm bidang yg diminati..dan dlm masa yg sama keje tu dapat menjamin masa depan pulak tu...
Bersyukurlah kalau anda adalah salah sorang daripadanye...

Macam aku sendiri,aku x pasti sama ada bidang farmasi yg aku pilih ni adalah minat aku ataupun tak...sebab aku sendiri pun x tau ape minat aku yg sebenarnye..
So,aku tak kesah sgt la...tapi aku bersyukur sgt sebab dapat course ni...at least masa depan aku terjamin...

Oh,aku bukan nak cakap besar...aku tak cakap yg keje2 yg lain tu x menjamin masa depan...bukan itu maksud aku...


Ape yg aku cuba nak cakap kat sini ialah,kadang2 ape yg kita suka tu x membawa kita ke mana2 pun...sebaliknya ape yg kita kurang suka tu la yg kadang2 membantu hidup kita...

Tak paham?

Ok..let say,aku suka sangat menyanyi...tapi adakah aku akan jadi seorang penyanyi just because I love to sing?seriously NO!
Unless la kalau aku ade bakat n kekentalan macam Dato Siti...tu lain citer...

Lagipun,kita sendiri nampak kan,sekarang ni ramai je artis2 baru yg entah hilang lenyap macam tu je..
Artis yg ade pulak dah siap buat backup dgn mulakan perniagaan sendiri la..bla..bla..bla..
Kenape dorang buat macam tu?of course la sebab they feel insecure...

So,kat sini kita kena tau bezakan antara minat dan prioriti...utamakan keperluan dulu baru kepuasan...

Ye,memang ramai orang cakap,kalau dah tak minat tu,walau ape sekali yg dibuat pun sume akan jadi serba x kena...

But,if we try to love what we're doing,sooner or later,we'll gain satisfaction from it...

Dan x semestinya,kita x boleh buat ape yg kita suka...
Ape kata kita tukarkan ape yg kita suka tu menjadi hobi pulak?macam kes aku tadi,aku jadikan nyanyian sbg hobi,bukan sbg profesion...kalau aku stress keje aku pegi karaoke bila free...haaa..kan bijak tu...it's like killing 2 birds with 1 stone..

Okey la..tu cuma pendapat aku je..nak cakap lebih2 pun x boleh sebab aku pun 2x5 je kadang2...haha..

Kalau nak contoh yg lebih dekat lagi...cuba tengok kat diri sendiri..
I'm a student...
Sbg seorang pelajar,mesti la keje kita adalah BELAJAR kan??
Korang suka study x?
Kalau aku la kan..perasaan macam ni selalu muncul..

"I'm sick of books!"
"I'm tired of exams!"

Tipu la kalau korang x penah rase ape yg aku rase..lumrah la kan...

But now,I'm trying to love what I'm doing...yup,as a student,we should enjoy what we have to endure coz once we start to work,we'll miss da m0ments when we did study group wif our friends or even when we stayed up for exams...haha..ok..macam dah lari tajuk je..tett..

Kawan2,ape pun yg kita buat,anggap la ianya sbg satu ibadah...betulkan niat..ikhlaskan niat kita kerana Allah...
Moga2 kita mendapat keberkatan dan ape yg kita usahakan tu mendatangkan hasil yg diharapkan ...
Amin.. (^-^)

(Rx : sorry sebab gune bahase rojak..aku memang suka makan rojak..ahaha)

10 hot people like this:

Syafiq Rosli said... [Reply]

i think btter love what you do..:)

nelly said... [Reply]

pakai je bhs rojak , nelly faham
=='

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

Syafiq Rosli : ahah..I agree..hehe..

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

nelly : haha..nasib baik nelly paham bhs rojak yg tunggang terbalik nie..

HonEyBuNNy said... [Reply]

alamak terasa la...

sebab ila tengah malas2 nak study n buat esmen neh...haha...

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

Honeybunny : Alaa..hehe..takyah la terase..kita same je..sy pun selalu je rase camtu...

fadh leyanie said... [Reply]

Selalu je perasaan
"I'm sick of books!"
"I'm tired of exams!"
datang
lagi2 bila time minggu exam..xdapat nak blogging dgn hati yg sng..

アヌム ちゃん said... [Reply]

bestkan bila dapat course yang kita nak..bukan senang nak dapat farmasi kan..all da best :)

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

fadh leyanie : memang camtu kan..lagi2 blogging tu benda yg kita suka...tapi,kalau ikutkan hati sgt pun x leh kan..takut menyesal d kmudian hari plak..huhu

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

アヌム ちゃん
: haah..best kan..b'syukur sgt sbb dapat c0urse ni..btw,thanx!! :D