Sunday, February 26, 2012

I can’t live without you……Sambal kicap!!

 

aassalamualaikuma

 

tak tau ape itu sambal kicap??jangan nak temberang!!

sambal kicap tahun

yes..this is sambal kicap…dalam banyak2 sambal,sambal kicap ni la yg memang wajib ade dekat rumah…kalau takde sambal kicap,aku rasa macam hidup aku kosong tanpa rasa…ecehh takleh belahh betul!!

 

sebab ape aku suke sambal kicap??mestilah sebab sambal ni paling senang dan cepat disediakan…plus sambal ni pun lebih tahan lama compared to other sambals…lepas siap,simpan dlm bekas and there you go..boleh tahan sampai seminggu…alaaa takyah tunggu seminggu…hari ni buat,besok pon dah boleh habis kot..hantu sambal kicap la katakan…(bukan hantu dlm botol kicap!!)mak aku la yg cakap…haha…

 

mostly orang lain akan buat sambal ni guna cili mentah2 kan??kalau family aku tak…biasanye mak aku akan goreng dulu cili and bawang putih tu before ditumbuk halus sampai biji2 cili tu ghaib…ye..pastikan mereka ghaib…supaya tak sakit perut mak aku kata…haha…biasa la…family kami memang sensitif sikit…ape pon tak boleh.. =,=

 

aku memang pelik sikit…kalau orang lain makan ayam goreng cicah sos,aku prefer makan ayam cicah sambal kicap….orang makan keropok cicah sos,aku makan keropok cicah sambal kicap jugak…kalau tempe goreng,tauhu goreng dgn pisang goreng tu wajiblah makan dgn sambal kicap kan??kalau tak memang feel nak makan tu terus hilang..haha..over!!tapi kan..aku pelik la kenapa orang cakap goreng pisang,bukan pisang goreng???kalau telur goreng tu boleh pulak cakap betul2,nape tak cakap:

“mamak,saya nak goreng telur satu!!”

ok…apesal aku emo ni…haha…lupekan..it’s out of topic anyway.. Winking smile

hah…lagi satu…kalau makan ikan goreng pon aku prefer cicah dgn sambal kicap…sambal belacan tu aku rasa lebih sesuai makan dgn ikan bakar je…fuhh…kecuq ayaq liuq kami…keh3…haa..pernah makan mi keras a.k.a mi siput??aku lebih suka makan dgn sambal kicap jugak…haha..tapi dah lama aku tak makan mi keras ni…huhu..

tapi…

since aku duduk kat kolej ni jangan haraplah nak banyak songeh…makan aje la ape yg ade…wpun hari2 cuma ade sambal belacan je…tu pun biji2 cili dia still terjojol…okey la dpd takde langsung…aku tak dapat bayangkan hidup aku tanpa sambal!!!ohh sambal…kaulah penyeri hidupku!!okey…statement over sekali lagi… Smile with tongue out

 

(Rx : ape sambal pilihan hati perut anda?? Open-mouthed smile )

10 hot people like this:

Nurulbadiah Lai said... [Reply]

syg camne nak buat ni?ade resipi x?

kim heeruul said... [Reply]

mangga muda kalau cicah sambal kicap memey sedap.. keh keh keh..

btw,gua dtg dari blog nelly.. =)

nazirah said... [Reply]

sambal pilihan hati perut saya lak sambal belacan hehe.. sambal kicap ni kte suke mkan dgn sup2 atau ikan bakar lagi ngancam hee ;)

ILA HonEyBuNNy said... [Reply]

suka jugak sambil kicap....

dari kecik lagi..ehheheh

LAici KAng Ais said... [Reply]

lau ada smbal mmg bertambah selera awk

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@Nurulbadiah Lai
ermm..actually cara nak buat lain2 ikut citarasa masing2 jugak la..hehe..

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@kim heeruul
oh..kalau sy makan dgn kicap je..

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@nazirah
a'ah la..camne leh lupe...sup kalau takde sambal kicap memang tak nikmat!!hehe

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@ILA HonEyBuNNy
kan..kan..dah jadi wajib... =D

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@LAici KAng Ais
yup..betul3...memang penambah selera..haha