Wednesday, January 11, 2012

cintaku hanya untuk seorang lelaki yang bergelar suami.. (^_^)

 

 

Assalamualaikum…

salam penuh rasa cinta buat anda semua…

(p/s : entri ini agak panjang…dan mungkin membosankan…harap maklum..)

 

orang kata cinta selepas kahwin tu sgt best dan lagi afdal…jauh dpd segala maksiat terutama sekali maksiat hati…

 

baitmuslim

 

tapi zaman sekarang ni agak susah kot nak cari cinta macam tu...budak2 sekarang…semuanye nak couple dulu…bila tengok kawan2 lain dah ade pakwe mula la perasaan jaki tu datang…lagi2 kalau pakwe kawan dia tu sangat hot la..hensem la..loaded la…laaaagi la…makin galak…kalau boleh nak lawan sape yg lebih hebat…iskkk..iskk.iskk..tak baik camtu…kalau last2 tu kawen takpe la jugak..tapi kalau benda lain pulak yg jadi camne tu??hurmm…

 

okey..tipu la kalau aku cakap aku tak pernah ade perasaan tu…dulu kat sekolah ade jugak la rasa jeles dgn kawan2 yg dah ade pakwe…tapi aku takde la desperate sangat sampai nak ajak mamat indon yg keje nyawit dekat rumah aku tu couple dgn aku…bagi aku perkara yg lebih penting masa tu adalah pelajaran…dan alhamdulillah…aku berjaya sampai la sekarang ni aku terpacak kat UKM ni…ekkellleeehh..tak mati pun kalau takde pakwe ni…haha..

 

tapi tu la…aku sedih bila tengok adik2 sepupu aku yg masih kat bangku sekolah tu dok sebok bersayang2 dgn laki mana entah…aku baca status mukabuku dorang…hurmmm..tak nak jiwang pulak…kalah akak sepupu kau yg dah dok unibersiti ni!! T_T

 

benarkah ade pakwe atau makwe itu adalah satu kewajipan pada masa kini???ye la..ape taknye…asal aku balik kampung je..mesti pakcik atau makcik aku sebok nak menanya :

“kak…pakwe orang mana?”

aku : “kite takde pakwe la cik…malas la…”

“elehh..tak caye la…dah dok unibersiti takkan takde lagi kot…ehehehe..”

aku : “betul la…takde…tak sempat la nak cari..busy…”

“habis yg kau dok sengeh2 sorang2 bila ngadap henset tu kenapa??mesti mesej dgn pakwe kan…hehehe..”

aku : ????……….

 

ape la dorang ni…patutnye dorang bersyukur la…kan bagus kalau anak sedara dorang ni tekun belajar kat unibersiti tu…(tekun la sangat!!! =,=)..ermm…mungkin dorang risau kot..takut aku jadi andartu..oppsss….mintak jauh la wei…tak sanggup aku nak dengar sindiran makcik2 yg pedas2 mengalahkan orang tertelan cili padi 20 kilo!!!

apepun..aku bersyukur sangat sebab sepanjang 20 tahun 15 hari aku hidup kat dunia ni hati aku masih suci lagi…(ececeh…suci la sgt!!)..alaa..kalau setakat admire dekat orang tu normal la kan…hehe..tapi kan…satu perkara yg aku selalu perasan ialah :

bila aku minat kat seseorang tu, mesti perasaan tu tak lama…kalau lama pun takde la sampai memberi kesan sampai aku asyik dok angaukan dia 24 jam..sampai tido pun nak mimpi2 pasal dia…sampai tengok muka lecturer yg dah tua tu pun aku nampak muka dia…ohhooii tu macam dah kronik sgt la pulak…

 

then…aku pun fikir : kenapa perkara ni berlaku kat aku???

ahhhaaa..aku dah dapat jawapannye..:

Allah sengaja padamkan rasa yg tak sepatutnye dpd hati aku sebab Allah nak pelihara kesucian hati aku…Dia hanya nak perasaan cinta tu aku rasa dekat lelaki yg betul2 menjadi suami aku nanti…lelaki yg dah ditakdirkan jodohnye dgn aku….yg bakal menjadi imam kepada aku utk membimbing aku ke jalan yg diredhai-Nya…Insyaallah…

andai ape yg aku fikirkan ni betul..aku harap aku akan mampu memelihara perasaan cinta aku ini buat seorang lelaki sahaja…bukan dua..bukan tiga..dan dia itu adalah suamiku kelak…buat masa ni…biarlah perasaan cinta itu aku zahirkan kepada Allah dan Rasul-Nya…kepada mak,abah,keluarga dan jugak kawan-kawan yg mewarnai hidup aku..

lagipun cinta itu sendiri kan terlalu luas maknanye..tak terhad kepada cinta antara lelaki dgn perempuan sahaja kan?betul tak??

 

bagi aku la :

beruntunglah lelaki yg menjadi cinta pertama bagi isterinya dan beruntung jugak la perempuan yg menjadi cinta pertama bagi suaminye…ouhhooiii..dapatkah anda bayangkan betapa sweetnya cinta mereka??

 

so..bagi mereka2 yg seangkatan dgn aku..tak payah la nak risau sgt…cepat atau lambat jodoh kita tu akan datang jugak pada kita…berdoa je la semoga kita akan dapat jodoh yg terbaik utk diri kita…yg akan bersama-sama dgn kita utk mencari cinta Ilahi..amin..

 

bagi yg memang dah berpasangan tu pulak, pandai2 la jaga diri dan jaga hati…jangan sampai anda hanyut dgn cinta duniawi…yang berlandaskan nafsu semata-mata…

 

kadang2 Allah temukan kita dgn orang yg salah sebab Dia ingin mengajar kita utk lebih menghargai cinta kerana cinta yg bersandarkan cinta kpd Allah itu tidak ternilai harganye…dan ianya tidak boleh diberi kpd sape2 dgn sesuka hati saje..hanya si dia yg layak dan ditakdirkan utk kita saje yg boleh menerimanya..

akhir kata..yang paling penting…bercintalah kerana Allah…insyaallah cinta itu akan kekal hingga ke akhir hayat…

(^_^)

 

edit

 

( Rx : grrr…paper medchem tadi memang tough gile…kalah aaron aziz…well…let bygone be bygone…1 more paper to go!!!…tak sabar nak merdeka wehh!!!woowoowooo..)

7 hot people like this:

nanabyte said... [Reply]

ske bce entry ney. kekadang kite lemas gak kalo orang dok ty kite an.
manusia mmg xkan berhenti menyoal. so, senyum xperlu kate ape2 jew la.

tehee~ :P

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said... [Reply]

disebabkan coupling nie mcm dah jadi common dlm masyarakat kita, sb tu kalu takde pakwe orang rase pelik. padahal kalau betul2 pegang pd islam, takde istilah couple2.sis pun terjebak sekali sb terpengaruh dgn kwn.mase naek dgree, sis decide utk clash ngan ex sb taknk dpt dosa couple tu.tp sejak berjumpe husben, alhamdulillah mase tu memang 3 hari kenal terus dia jumpe mak ayah, bagitau hajat nak kawen.kalau couple pun, kena tau batas2 sbgai org islam, jgn ikut style omputih tu..pegang tgn, peluk.huhu~mcm ustaz azhar idrus ckp, haram couple kalau takde niat nak kawen.hehe~

MLSC by Rina Isa said... [Reply]

Ladies semua yg cintakan FASHIONS, jom join contest ni! Menarik hadiahnya! Jom lawati utk keterangan lanjut:

Official fanpage: http://www.facebook.com/MrsLadysStylo
Official website: http://mrsladysstylo.blogspot.com/

fadh leyanie said... [Reply]

mmg beruntung kalau seorang wanita itu dan seorang arjuna itu adalah cinta pertama dan cinta terakhir,tgk zaman sekarang cinta dah jd trend,,harini bercinta esok putus ada pengganti lain adakah itu relevan dinamakan sebagai cinta,bukan budak2 sekolah je..budak2 unibersiti pun sama..cinta mainan agaknya.-bencinta
psst..: cinta untuk cari pasangan hidup :)

Original CikTeddy said... [Reply]

bace entry wat cik trbayang cinte cik ngn bakal suami nnti..haha yela,cik x penah trfkir kot nk ade pkwe skrg..biarlah nk cintan cintun bile kawen nnti :)

nazirah said... [Reply]

apa pun biarlah cinta itu diredhai yang Maha Esa insyaallah amin ;)

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

nanabyte : hehe...senyum lebar2.. ^_____^

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail : sy pun suke tgok akak dgn husband..sweet je...cinta lepas kawen mesti best...hehe

fadh leyanie : a'ah kan..da macam tukar2 baju pulak..haisshh..

Original CikTeddy : hehe..bagus la tu..

nazirah : amin..tu lebih penting kan..