Tuesday, December 6, 2011

jangan mengeluh….bersangka baiklah dengan takdir-Nya…

 

Assalamualaikum…

 

tengok kalendar jap..ohh..hari ni dah 6hb Disember…okey fine…ehh kejap..kejap..what??!!ohh tidak!!!lebih kurang 3 minggu je lagi dah nak final!!!tidak!!tidak!!!aku tidak bersedia lagi menerima lamaranmu itu wahai exam!!! (**ok fine..apsal kau over sangat ni…tak payah nak jerit sangat la…orang lain pon exam jugak..hisshhh)

 

okey..okey..back to the topic..hari ni ustazah Fifieyqa nak kasi tazkirah sikit sempena 10 Muharam yg penuh keberkatan ini…**perghhh sejak bile kau masuk Ustazah Pilihan ni??huhuhu**

sebagai seorang hamba, kita memang tak pernah lepas dpd ujian daripada Allah..sedar tak sedar..setiap ujian yg datang tu menjadikan diri kita bertambah kuat dan matang…dan tanpa kita sedari..selepas ujian itu pergi, kegembiraan pulak yg akan datang menyapa…macam setiap kali lepas hujan, matahari mesti akan muncul semula kan??kalau bernasib baik dapat bonus pelangi sekali!!

 

sabar-2

 

selalunye, apa yg kita lakukan bila diri kita diuji??adakah kita akan mengeluh tak sudah ataupun kita redha dgn setiap ketentuan-Nya??

aku akui…aku sendiri bukanlah seorang hamba yg selalu redha dan ikhlas dgn segala ujian daripada-Nya...ya..terkadang aku mengeluh jugak…haisshhh…seringkali perkataan “kalau” itu keluar dpd mulutku ini..

“kalau la aku bawak payung tadi…mesti baju baru aku tak basah kuyup macam ni..”

“kalau la aku tak merempit tadi mesti aku tak masuk dalam parit ni..”

“kalau la aku study awal2 mesti result aku lebih gempak dari dia tu..”

dan macam2 lagi ‘kalau’ la…

 

sedar tak bahawa ape percakapan kita itu seolah2 kita tidak redha dgn ape yg terjadi??…bukankah ujian itu tanda kasih sayang Allah kepada kita??..kadang2 aku rasa macam tak layak utk disayangi…asyik mengeluh memanjang…padahal dah banyak yg Dia beri tapi kadang2 aku je yg buat2 tak nampak…itulah hakikatnye…

 

bila aku bersedih ketika adik aku terlantar di hospital tak lama dulu…bila aku stress dgn dugaan yg datang bertimpa2 pada masa tu…bila aku rasa tak tenteram utk study sebab risaukan pasal masalah tu…

Allah hadiahkan aku dgn kejayaan…

…Dia hadiahkan aku dgn result exam midsem yg memang aku tak expect langsung…aku rasa memang aku tak boleh skor masa tu..sampai2 menangis2 kot aku sebab down gile…tapi sebaliknye…ape yg aku dapat..it’s beyond my expectation…alhamdulillah…kuasa Tuhan..sape yg tahu kan…

..

..

bila baju kesayangan aku hilang entah ke mana….

Dia gantikan dgn kemenangan pasukan aku semasa perlawanan badminton pada keesokan harinye...

..

..

Allah tak pernah membiarkan hamba-hamba-Nya dalam kesusahan yg berpanjangan…yg penting mohonlah kepada-Nya agar segalanye dipermudahkan…sebab Allah suka kpd hamba-Nya yg selalu berdoa….yg selalu meminta2… (ubahsuai dpd kata2 kawan aku..hehe)

..

aku ingat lagi…masa zaman matrik dulu…masa study week utk final exam…aku demam..dan sepanjang minggu tu aku selsema…tak baik2..asyik meleleh2 je…hidung tersumbat..suara sengau tak payah cakap la…makan ubat je mesti ngantuk…masa tu aku fikir…

”ape nak jadi dgn exam aku ni???bilanye aku nak study kalau sakit ni tak baik2 dan kalau aku asyik tido je??macam mana nak jawab exam nanti??Ya Allah…patut ke aku redha je ni??”

aku memang hampir nak give up dah masa tu…tapi..Allah maha pengasih lagi maha penyayang…Alhamdulillah…masa hari exam tu tiba…tetiba selsema aku terus baik walaupun masa tu kat exam hall tu sejuk gile…dan Alhamdulillah…aku dapat jawab dgn baik…dan finally dapat result yg gempak!!

..

..

kadang2…kita tak sedar pun pasal perkara2 yg remeh temeh macam ni…yang kita tahu hanya merungut…merungut..dan merungut..padahal sebenarnye Allah dah merancang sesuatu yg lebih baik utk kita…betul tak??jadi..kita kena la selalu bersyukur dan bersangka baik dengan Allah…kita kena yakin bahawa setiap musibah pasti ada hikmahnya…cepat atau lambat…kita mesti dapat lihat hikmah yg tersirat…

 

love2

..

..

so…now..stop to..

Mengeluh

 

but start to..

 

think positive poster

 

( Rx : semoga kita menjadi insan yg lebih bertakwa kepada-Nya..amin..)

21 hot people like this:

k.h.a.l.i.l.a said... [Reply]

sesuatu perkara yg berlaku itu mesti bersebab. Allah takkan membiarkan hambanya bersedih selamanya ^_^

ILA HonEyBuNNy said... [Reply]

Allah tahu yang terbaik untuk kita..

bersemangat baca entry neh...;_0

PCL said... [Reply]

salam singgah dari pcl., setiap sesuatu kurniaan Allah swt tu ada hikmahnya...dugaan dan cabaran adalah untuk mendewasakan pemikiran seseorang...redha dan sentisa bersyukur dgn ketentuan-NYA.

nazirah said... [Reply]

betul tu .. kdg2 cci pun cpt mengeluh aih.. kene lebih positif lepas ni .. insyaAllah ;)

J.Syazwana said... [Reply]

haha !
saya siap tampal kat opis besar2 ayat "think positive". hehehe

lieyana said... [Reply]

like this post :D

Dyla Zaman Blogshop said... [Reply]

Nice entry.. Ehh, awak suka pakai pashmina ekk.. jom laa singgah blog tgok koleksi pashmina sy.. @~@

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

k.h.a.l.i.l.a : cuma Dia yg tahu ape sebabbye..

ILA HonEyBuNNy : hehe...semangat jugak nak tulis en3 ni..

PCL : betul tu...

nazirah : jom..jom..jadi positif..

J. Syazwana : wah..semangat tu!!

lieyana : ahakss...thanx!!

Dyla Zaman Blogshop : okey..nanti sy terjah...

J.Syazwana said... [Reply]

haruslah semangat sebab bos saya tuh suka mendatangkan kemarahan orang. jadi harus selalu bersikap positive. hehehe

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

J. Syazwana : ouhh sabo je la..dugaan bile da bekerja ni memang banyak kot..sy ni grad pun belum..so x tau pape..ehehe..

Sayang Amirah said... [Reply]

setuju dgt dengan post ni ! kena stop mengeluh dari sekarang ^^

Mya said... [Reply]

memang tak baik mengeluh. tiap sesuatu ada sebabnya:)

mysara ramlan said... [Reply]

semua yang terjadi itu bersebab... =)

Nelly The Strange said... [Reply]

Nelly sebak pula baca . selalu juga Nelly cakap "Kalaulah . . ."

ish , lepas baca m teringat pula berapa banyak kalau !
Tapi , nelly nak cakap terima kasih ingatkan nelly !
:)

ILA HonEyBuNNy said... [Reply]

ila lagi semangat tau..

sekarang baca sekali g...

sbb cuba nak mitivasikan dri neh...ehheh

banyakkn pk positif.heheh

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

Sayang Amirah : kadang2 kita x sedar kan yg kita ni asyik mengeluh je..

Mya : tak baik..tak baik..hehe

mysara ramlan : everything happens for a reason rite.. =)

Nelly The Strange : sama2 la kita mengingatkan antara 1 sama lain..sy pun slalu x sedar bile cakap "kalau" tu... :)

ILA HonEyBuNNy : ohh..terharu pulak bila Ila anggap en3 ni sbg motivasi.. =D

Izyan Masri said... [Reply]

TAK ELOK KAN BANYAK GUNA PERKATAAN KALAU T_T

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

Izyan Masri : kan..tapi tu la yg selalu kita buat...huhu

sYafIk-wAy said... [Reply]

Jom study sambil berblogging ! , hehe

fadh leyanie said... [Reply]

Allah tu kan Maha Adil..kalau kita kehilangan sesuatu pasti akan ada gantinya..yearh..mulai harini sy akan berfikiran positif :P

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

sYafIk-wAy : jom..jom..

fadh leyanie : itu la yg terbaik kan... :)