Sunday, December 18, 2011

cantik tapi menderita pun tak guna jugak kan..

 

Assalamualaikum..hai hai si cantik semua…

 

383606_306558356051411_217944334912814_931178_1465961180_n

gambar ni sekadar hiasan semata-mata..hehe…

nak tau tak..aku ni jenis yg suka usha2 awek2 yg lalu lalang kat depan aku bile aku pegi shopping…haaa jangan nak pikir lain pulak…maksud aku kat sini ialah aku suka perhatikan penampilan dorang ni…from head to toe…wei…jangan la cakap aku songsang…aku straight lagi wei…cepuk kang!!

okey..benda yg selalu aku tengok ialah kasut yg dorang ni pakai…ade yg pakai sandal biasa je dan ade yg pakai high heels yg mak oiii tinggi tak hengat!!!dah la tinggi tirus pulak tu…tak takut patah ke cik kak oii??tak sakit ke nak jalan???aku kagum betul dgn kehebatan dorang ni..siap boleh catwalk lagi tu…cantik tu memang la cantik…dah macam model pulak aku tengok…tinggi semacam..heee

tiba2 terdetik pulak kat dalam hati aku…

  fuhh..mesti cantik kan kalau aku pakai heels or at least wedges macam dorang??mesti nampak macam ala-ala model yg jalan kucing kat runaway tu…ahakss..

so…aku pun try la satu…aku pilih wedges coz it’s more balanced compared to high heels…

and the result is…

nehi…no…takde!!feel jadi model entah ke mana…feel sakit kaki pulak yg aku dapat…haha…padan muka aku!!!ape taknye…dah la aku ni spesies yg tau pakai selipar jamban je hatta pergi kafe sekalipun…(kantoi!!)..tiba2 nak pakai kasut yg tinggi2 pulak..memang terseksa batinku…haha…

aku jalan pun dah macam robot…kaku semacam..lambat macam pengantin pun ade jugak..ye la…mesti la kena jalan slow2….kena control ayu la konon..kang kalau jalan laju2 pastu terbongkang ke..dah aku tak keluar bilik sebulan pulak…haha.. 

lucky-brand-tabitha-espadrille-wedges-natural-stuart-weitzman-alex-knockoffs

wedges aku tu lebih kurang camni la design dia…takde la tinggi sgt tapi still aku gayat jugak..haha..

 

heels

I wonder…macam mana la dorang jalan dgn heels yg camni…aku yg tengok ni pun seriau…memang confirm tergolek kalau aku pakai ni…hoho

 

so moralnye di sini : tak semestinye benda yg nampak cantik pada orang lain tu sesuai dgn kita…apepun haruslah ukur ketinggian heels dgn kaki sendiri…ehh??jgn sampai diri sendiri terseksa sebab nak nampak cantik…tak salah kalau nak melaram…tapi kena tengok situasi dan kemampuan diri jugak la…kalau yg dah biasa tu memang tak payah nak kesah la…nak joging pun boleh pakai heels…erkkk…boleh ke?? (^_^)

..

..

haaa….lagi satu…sekarang ni kan memang ramai yg pakai contact lens kan…tak kira la yg rabun jauh ke rabun dekat ke rabun ayam ke rabun tipu2 ke sume nak pakai…hehe…aku pun terhingin jugak nak pakai tauu…

ape taknye…aku tengok..memang cantik pun kalau pakai contact lens ni…very colourful la..ade yg dah jadi minah saleh celup…ade yg nampak comel sangat sebab mata dorang dah macam mata barbie doll..bulat bersinar2…aku pun nak jugak…huhu..mengade betul..ehh tapi aku kan memang rabun so tak salah kot kalau nak pakai…haha..

lagipun kalau pakai contact lens ni senang sikit nak bergaya dgn hape2 style tudung pun…nak pakai tudung bawal selalu pon aku sanggup sebab nanti dah tak kembang mcm ikan kembung…nampak la ayu sikit…ehehe perasantan pulak…{ tapi…yg menjadi kemusykilan kat sini..boleh ke kalau nak pakai lens yg colourful bagai ni???rasenye yg transparent tu baru boleh or kalau tak pun yg dekat2 sama dgn kaler mata kite…err…aku pon tak sure pasal ni…wallahu’alam…tanye la kpd yg lebih arif ye.. Smile }

jadi…adakah aku try pakai contact lens ni???the answer is NO…for the meantime la…sebab bila aku fikir2 balik…aku ni bukannye jenis yg rajin sangat nak membelai2 contact lens tu…susah kan nak jaga….lain la bagi orang yg sgt teliti dan rajin dan berhati-hati dan yg memang dah selalu pakai…rasanya takde masalah kot…

as for me..aku tak nak la sebab nak kelihatan cantik…aku belasah sumbat contact lens tu kat biji mata aku sampai akhirnye mata aku akan merah2 berdarah-darah sebab aku tak pandai nak jaga…last2…bukan cantik yg aku dapat tapi sakit pulak yg datang nanti…ishhh mintak jauh la….

tengok la nanti…kot2 suatu hari nanti hati aku terbuka nak try pakai lens ni…maybe masa tu aku dah jadi wanita yg bekerjaya kot takpun time tu aku diserang sindrom ringan tulang..ahahaha…

dolly-black-big-eyes-contact-lenses

kalau nak try pun aku nak yg kaler camni…takde la nampak macam fake sgt…kang tak pasal2 ade org menjerit sebab tengok mata aku mcm mata alien dari Pluto… =.=”

1324237477195

tapi..kalau nak compare dgn warna anak mata aku yg sebenar…agak2 sesuai tak kalau aku nak pakai contact lens color tu???hurmmm…rasanye yg transparent lagi sesuai kot..

..

..

ade orang kata kurus itu cantik…jadi sebab nak nampak cantik, ramai orang yg “comel2” ni sanggup bermati-matian ikat perut semata-mata nak kurus..kadang2 ape yg mereka buat ni sangatlah extreme sampai sanggup diet dgn cara yg salah sebab nak kurus cepat….pegi telan sebotol slimming pill + puasa seharian + joging dari pagi sampai petang…(okey..aku rasa hiperbola ni sgt melampau pulak…tett)…last2 masuk hospital….lepas tu dapat penyakit lain pulak..cantik ke macam tu??

 

seriously…kurus sangat pun tak best jugak…sebab dulu..masa sekolah rendah aku pernah alami jugak keadaan macam ni…aku memang kecik sangat..cekeding mcm cicak kobeng…kadang2 kengkawan aku ejek aku…cakap aku ni macam budak tadika la..tak cukup makan la…ape la…sedih tau..tapi..alhamdulillah sekarang ni aku dah dapat BMI yg normal…bukan lagi underweight macam dulu2 tu…

apepun percaya la…kurus tu tak semestinya cantik..yang penting badan kita sihat…tak guna jugak kalau nampak cantik tapi badan terseksa kan…

5-tips-kurus

kurus dan cantik dgn cara yg betul dan sihat okeyy…

 

  akhir kata…

ingatlah…cantik di mata manusia itu cuma sementara je padahal kelihatan cantik di mata Allah itu la yg kita harus usahakan sebenarnye…betul tak..betul tak…aku ni pun bukannye alim sangat nak bahas pasal hal ni..tapi tak salah kan kalau just nak saling memperingati antara satu sama lain…kan..kan..

and lagi satu aku tulis ni pun bukannye nak menyindir ke hape…but this is based on my own opinion and experience okayyy…so..no tacing..tacing..no sentap sentap..tau tau…hehe…peace!!

 

( Rx : harap maklum..entri ni aku da siap2 taip kat rumah masa cuti hari tu..so sambil siapkan assigment, aku post je terus…haha…ciss…propa je lebih bila aku cakap aku dah tawar hati nak blogging semalam kan...kekeke..)

6 hot people like this:

Cikya said... [Reply]

It's a long entry..haha..

lense? akak pakai yang colorless..sebab mata dah coklat cair...
hahaha, *perasan :P

Heels, serius tak suka, tak reti..alhamdulillah dah tinggi...
sakit pinggang dan tumit..
flat senang nak pecut.

agak propa lar, penat je console..haha

ILA HonEyBuNNy said... [Reply]

kalau jalan jauh2 mmg ila xpakai la wedges...seksa kaki..ehheh

biar xcntk di mata manusia tapi cntk di mata Allah...;)

J.Syazwana said... [Reply]

well beauty is pain. hihihi

eh eh tapi kite pakai wedges tak sakit sangat macam pakai heels. hihi


and and tak boleh pakai lens sebab tak reti pegang warna. wuwuuu

Nelly The Strange said... [Reply]

kalau lelaki nak tengok nelly cantik tapi nelly menderita memang nak kenalah kan ... btw , nelly memang tak tau bergaya puns .. hahaha

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

Cikya : haha..tu la...

ILA HonEyBuNNy : kalau nk jalan jauh better pkai flat je kan..

J.Syazwana : ohh.maybe sebab akak da biasa kot..

Nelly The Strange : hammboii laki camtu campak ke lombong je..haha..

fadh leyanie said... [Reply]

kalau jalan2 aku lebih selesa pakai sneakers,,biarlah kelihatan tidak kewanitaan asalkan selesa.Mmg tak dinafikan perempuan kalau pakai lens matanya nmpak memukau gitu :)