Thursday, December 22, 2011

aku memang tak pandai berkata-kata…ouhh sadisnye diriku ini…. @_@

 

Assalamualaikum..

alhamdulillah…finally..sume kelas dah habis..dan segunung assigment dah settle officially pada hari ini…phewww~~lega gile!!rase macam nak celebrate je tapi tetibe teringat yg final exam tak lepas lagi…adoiiyaaii…ape laa…

tadi ade presentation…penat dah aku berlatih kat depan cermin malam tadi macam orang gile…cehh..konon nak amik feel la..tapi..last2..masa presentation tadi, aku tak sempat pun nak cakap ape2 sebab masa utk group kami dah habis sebelum sempat turn aku nak present…lecturer memang strict..after 10 minutes..stop!!…tak kasi can langsung utk kami habiskan slide tu… T_T

ohh..sebenarnye aku gembira jugak sebab tak payah present..haha..but..deep in my heart…aku kecewa…sebab sepanjang semester ni tak pernah sekali pun aku buat presentation kat depan…memang sebelum2 ni banyak je assignment or tutorial yg kena buat presentation..tapi nasib aku selalu baik sebab aku mesti berjaya escape dari jadi presenter…

tapi…sampai bile aku nak lari???

yes…I’m not good in speaking in public…aku tak punye self-confidence yg tinggi melangit…truly and honestly speaking…aku akan jadi gagap bila berdiri kat depan orang ramai…..apakah ini satu penyakit??macam mana nak overcome this problem??HOW???!!

ice

aku memang fobia dgn binatang ni…err..aaa…

 

kalau dalam BM pun aku dah gagap..apetah lagi kalau kena cakap dalam BI…memang jadi Lady Gagap je la aku ni…sadis betul la…

aku risau la….lecturer selalu cakap :

“ bila kamu semua graduate nanti…there’s a lot of pharmacy student from all over the country that will graduated as well...sekarang ni….jumlah pharmacists sangat ramai…so..jgn ingat kamu boleh secure kerja dgn government..banyak sangat competition sekarang ni…private sector pun sekarang ni tak pandang sangat CGPA kamu tu…yang mereka nak lihat ialah soft skills kamu…communication skills especially your English…that counts even more..’’ 

oh…I’m dead!!!betul betul mati.. x_x

habislah aku kalau aku masih macam ni sampai graduate nanti…memang tanam anggur la jawabnye…tak sanggup nak bayangkan…ohh..tetibe aku fikir : lebih baik aku kawen je sekarang…habis cerita..titik.fullstop.

tapi..hidup ni bukanlah semudah itu….

banyak impian aku yg belum tercapai lagi…aku nak kasi duit titik peluh aku yg pertama kat parents aku…yes…aku nak bahagiakan mereka…aku nak berbakti dulu kpd mereka….sebab nanti bile dah kawen mestilah kita dah kena berbakti kpd suami pulak kan….hehehe…

but..at the end of the day…

…kata2 lecturer aku yg ini pulak seolah-olah memberikan aku sinar harapan yg tadinya macam dah malap2 dan hampir terpadam… :

“it’s true that now you’re heading towards the end of semester 3…but you have 5 more semesters to brush up your skills, to build up your confidence and etc…”

adakah aku mampu utk berubah??adakah masih ada kesempatan bagiku utk melakukannye???the time is running out..it’s really driving me crazy laa..

people always said : practice makes perfect…yes..maybe I need to practice more…and more and more…I’m really envious with people who can talk and at the same time make jokes in front of millions of people…ohh..I want to be like them..NO….I HAVE to be like them!!!may Allah grant my wish..amin..

 

practice

 

 

( Rx : lepas ni WAJIB lah utk aku mulakan marathon menghadap notes yg tinggi bak Gunung Kinabalu…dan WAJIB lah mata bertukar menjadi mata panda yg comel..tak perlu nak pakai celak dah pon..haha.. )

***aku ingat nak tulis short entry je..tapi since aku macam over-feeling so terhasil la entry yg panjang berjela-jela ni…huhu

8 hot people like this:

Nelly The Strange said... [Reply]

semua org boleh berubah dan jadi yang terbaik

chayok2 !!

eiyzniey said... [Reply]

Sememangnya stiap mnusia ptut berubah.
Brubah kearah kebaikan..
Sbb itu la y selalu dituntut..
Insyaallah..
Sme2 la berubah ke arh kebaikan..
:)

Pocket said... [Reply]

balik kampung,
cuba try cerita tentang kapak emas jatuh lombong tu kat sekumpulan anak menakan yang dah reti bahasa.
ngan handgesture nya,
ngan intonasi nya,
ngan 'pause' bermakna nya,

sure buleh kan.

then work your way up sis!
find a tougher audience.
a tougher title.

u'll be good in no time lah sis!
:D

fadh leyanie said... [Reply]

yeah! anda kna yakin dengan diri sendiri..mesti mampu berubah.Cuba try cakap depan cermin sblum prsentation.Masa bercakap tu lantangkan suara pandang mata penonton sekor2,biar dorg terkaku kte jadi berani.:P

J.Syazwana said... [Reply]

samalah.
akak pon selalu takde self confidence.
sedih :(

Nemo^0^eriMo said... [Reply]

Salam menjengah~~~

ngeh~~~ Nemo membalas balik "TERJAHan" anda di blog... <== perosak bahasa betul kau ni Nemo...

Er... sebenarnye kan... Self-confident tu akan datang seiring dengan usia. Dan apabila kamu atau anda atau... <== Er... mau panggil kamu apa ya?

... sentiasa berdepan situasi yang sama, maka secara tak langsung kamu atau anda itu akan memikirkan cara terbaik untuk kamu atau anda berdepan dengan masalah itu. Bak kata orang, menilai dari jauh? ha... macam tu la lebih kurang... hihiih

iszieylyanziy said... [Reply]

kami kat maktab boleh kata tiap2 hari ade presentation untuk subjek yang berlainan,,huhu,,yang tak pndai cakap jadi pndai,,chaiyok!

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

Nelly The Strange : tq nelly!!

eiyzniey : insyaallah..semoge dipermudahkan usaha kite tu..

Pocket : ohh..nice suggestion la dik..maybe akak leh buat ble cuti semester sebulan ni..btw thanx!!

fadh leyanie : wahh..pandang mata sekor2...ok..kena praktis main mata dulu la..

J.Syazwana : akak..mari la kte sama2 bangkit..cewahh..semangat pulak..

Nemo^0^eriMo : ohoo..camtu ke nemo??thanx for the advice!!

iszieylyanziy : bakal cikgu mesti fasih berkata-kata kan..jelesnye..