Saturday, August 6, 2011

Aku, Ramadhan dan Munjung...

Assalamualaikum....

Lepas subuh tadi aku terus tekun dan gigih melongo kat depan laptop utk menyiapkan entri ni; dgn berbungkuskan nasi lemak selimut kotak2 yg dah lama menjadi peneman tidurku...amboii...dah mula berpuitis sudah...adeh...selalunye aku terus TER-tido lepas sembahyang...diulangi TER ye...bukan aku sengaje tau...aku bukan suka sangat tido lepas subuh ni sebab nanti lepas bangun mesti pening2 langau lalat...tapi kalau kat rumah ni lain pulak jadinye...rasa syok je...ahahaha...

Berdating dgn hubby di subuh hari...


Actually hari ni aku terasa rajin pulak nak pegi cc...lagipun ade benda sikit nak buat...so...di kesempatan inilah aku curi2 nak update blog...macam yg aku cakap sebelum ni..kalau sempat aku update la...lagipun aku nak jugak buat entri pasal bulan puasa macam korang...yeah!!that’s the spirit...ehehe

“Munjung”...korang pernah dengar tak perkataan ni??for sure bagi korang yg dok Johor especially orang2 Jawa la mesti dah familiar sangat kan dgn istilah ni...hah kalau tak tau pi semak dalam kamus dewan..erkk...ade ke???ehh..ade la...tapi maksud dia macam lari sikit dpd konteks perbincangan kita pada hari ni...takpe takpe...don’t worry...biar cikgu BM tak bertauliah ni tolong terangkan...yg dah tau tu dok diam2 nok...

Ape yg aku tau la...sejak kecik lagi...family aku mesti akan munjung pada bulan puasa macam ni...hahh..munjung tu maksudnye kita masak banyak2  lauk pauk yg special2 sikit and then kita humban dorang dalam rantang a.k.a mangkuk ayun tingkat....tapi kalau korang nak sumbat dlm polisterine pun boleh kok..suke hati korang laa nak pakai ape pun....then korang hantar la makanan tu kat jiran2 and sedare mare...alaa...benda ni macam lebih kurang dgn benda yg korang selalu buat time raye...berkunjung ke rumah embah korang sambil bawak ketupat n rendang berserta lodeh,lontong n yg sewaktu dengannye...cume bezanye munjung ni kita buat masa puasa...(kalau tak silap aku macam tu la..kalau nak tau dgn lebih detailed lg,pi la tanye Johorean or Javanese yg betul2 memahami...haha)

Ape yg best pasal munjung ni??bagi aku,kalau time munjung ni :

1.      ..korang dapat makan makanan yg sedap2 secara free!!!kalau korang bertuah...mungkin akan ade orang yg hantar nasi beriani gam ke...ikan masak 10 rasa ke...tomyam Siam kaw kaw punye ke..wallawehhh...terangkat beb!!

2.      ..korang boleh la goyang2 kaki sesuka hati sebab tak payah nak kelam-kabut masak utk berbuka nanti...selalunye dorang akan hantar makanan tu pada waktu petang...ye la..takkan la nak hantar tengah2 hari buta pulak??kang nanti ade yg kena cekup pulak..aiyooo...



3.      ....korang boleh la jimat duit sikit...ye la...takyah la nak pi melabur kat bazaar ramadhan tu...toksah nak temberang la...fav spot time puasa ni mesti bazaar kan....kalau boleh ape2 yg boleh kau cekik sume kau nak angkut kan...isk3...tak baik tu....bersederhana kan lebih baik...hehe..


4.      ...sambil menghantar lauk munjung tu..korang boleh kenyit2 mata dgn anak teruna/dara jiran sebelah...ok tak...ini tak masuk dlm senarai....buat maksiat mata pulak puasa2 macam ni...astaghfirullah...mengeratkan silaturahim..tu la tujuan sebenarnye..ada paham??


Tapi...sebaik2nye...utk mengelakkan pembaziran,sebelum nak munjung tu haruslah calling2.. halo2 dulu dgn sedara mara...sebab kadang2 tu..aku pernah gak dapat 3 munjungan sekaligus...and kebetulan aku dah siap masak pulak tu..perghhh...sape nak melantak makanan ni semua???mau meletup perut gua...hahaahaa....

Cakap2 pasal munjung ni...actually...family aku terlebih advanced pulak tahun ni...ape taknye...2 hari b4 puasa lagi kami dah munjung....so...boleh ke dikira sbg munjung ni???alaaa...kira bedal la....janji masa puasa nanti takkde la tergoda sgt....ahaaa...bijak...bijak...nak tau ape yg kami masak???alaaa....simple je pun....malas nak masak banyak2....


Taraaaa...simple dimple kan????3 lauk je pon...nampak macam kombinasi yg pelik di situ...pandai2 la nak makan macam mana....hehe...


Wahhhh...ok la korang...aku ingat nak tulis sikit je...ni terlebih sudah....sudah terlebih....ape pun...selamat berpuasa kpd seluruh muslimin n muslimat....dan selamat bertawarikh...ehh...bertarawikh ye...dah terjangkit upin n ipin pulak...

Ohh ye...next week aku ade test jpj kereta n motor sekali....huhu...nervous dah macam nak nikah pulak...adehh...mintak2 la lulus....padan la dgn muka aku...sape suruh buat last2 minit....kan dah kena test puasa2 macam ni...takpe la..ade hikmah di sebaliknye...semoga dgn keberkatan bulan Ramadhan ni...aku lulus...amin....
Hah...korang tolong doakan jugak ye...bukan ke doa orang2 yg berpuasa  tu termasuk dalam golongan doa yg dimakbulkan???Insyaallah.... (^_^)


(Rx : dapat berpuasa sebulan penuh di rumah....alangkah indahnye...weeeweeeweee)


Tidur berbantalkan Stanza Cinta....sementara tunggu nak buka tu ape kata kita layan novel islamik....boleh bermuhasabah diri sikit...nak2 tgh bulan puasa ni....kita layaannn....


Chopppp!!!!!sebelum tu....nak wish kat korang....
..
..
..


jangan over nanti merane...ehehe...



....jumpe lagi....


4 hot people like this:

NuRuL FaRaHiN said... [Reply]

selamat berpuasa fieqah.. Urm, akk test lmbt lglh.. 25/8 nnti..redha jelh.. fieqah test nextweek ek?gudluck tau..akk doakn kter brdua luls test nnti..amin.. k test lmbt lglh.. 25/8 nnti..redha jelh.. fieqah test nextweek ek?gudluck tau..akk doakn kter brdua luls test nnti..amin..

ILA HonEyBuNNy said... [Reply]

salam ramdhan...

ohh..banyaknya kelebihan munjung neh..ehheh

makan free tu la yang nak neh..ngeh3...

good luck next week tau..moga lulus kedua-duanya...amin/...

アヌムちゃん said... [Reply]

first time dgr psl munjung tu..huhuu..best gk gitu kan..boleh rasa pelbagai jenis makanan nnt.heee

aizamia3 said... [Reply]

kali pertama tau pasal munjung ni..
setakat bertukar-tukar juadah dengan jiran sebelah tu adalah.. tapi bulan puasa ni lebih banyak makan dengan jiran2 kat luar rumah.. ;)