Sunday, April 15, 2012

Patah yang tak akan tumbuh & hilang yang tak akan berganti… :'(

 

 

Assalamualaikum…

 

pejam celik pejam celik,cuti seminggu pun dah habis…uhuk3…cepat betul masa berlalu kan…seperti biasa, sekarang aku dah kembali tersadai kat KTSN ni…berat betul hati nak tinggalkan rumah pagi tadi..ye la…lepas ni hampir 2 bulan kot aku takkan balik rumah….jadual dah makin packed…kejamnye!!! Crying face

 

dan sebagai bekalan utk mengelakkan homesick, macam biasa, mak akan bangun awal dan masakkan bekal utk aku balik kolej…hehe…sweet kan mak aku…. Winking smile

2012-04-15 14.27.09

tahukah anda apekah ini???ye..ye...ni la lepat pisang…mak memang suke buat kuih ni…sebab pokok pisang memang berlambak kat rumah aku tu…nak makan pisang free??moh la pegi rumah aku…heeee

 

2012-04-15 14.29.29

yeahh….ni dia feveret food aku…telur puyuh yg comel macam orang yg telah menelannye jugak…haha…actually aku dah lama mengidam nak makan telur puyuh…kat kolej ni memang setahun sekali agaknye makcik kafe tu masak telur puyuh…ciss…lalu dgn muka yg comel, aku pun merayu-rayu kat mak aku utk masakkan telur puyuh ni….hehe…and finally…here they are…but now…they were safely sleeping in my stomach…kahkahkah…p/s: tapi kalau masak sambal lagi sedap wooo….

..

..

sebenarnye banyak benda yg dah berlaku sepanjang 2 minggu yg lalu termasuklah cuti seminggu ni…aku tak tau la nak mula dari mana….ade yang sedih, ade yg gembira…ermm..takpe la…aku nak mula dgn cerita sedih dulu..

..

..

the following stories will be quiet long…and if you feel like reading just go ahead…but if not…it’s okay…after all, I’m just expressing my feelings… :)

..

..

pada malam 1 April 2012 yg lepas, iaitu Ahad malam Isnin…aku telah kehilangan orang yg tersayang buat selama-lamanye…and he is my grandpa…sebelah abah…Innalillah…sekarang ni tinggallah nenek aku sorang2 kat rumah yg sepi tu… Sad smile

did you know that in the next day which is Monday,2 April 2012, I was about to sit for my midsem exam??

and yes…I felt like something was not right at that night…hati rasa tak tenang sangat…sampai nak study pun tak masuk2…and finally I ended up stayed up all nite with my friend bcoz I was unable to study alone…I forced her to study with me…huhu…

on Monday, before I sit for the exam in the evening, I called my mom…asking for my family’s blessings…and without knowing what was happening, I talked with her like usual…asking her and the others to pray for me…

and suddenly..she asked me:

“dah tau kan??”

I was like…blur…tau ape??”

and then…I heard she was discussing something with my dad I guess…after a while, she said :

“oh…takpe la..tak de pape..takde pape..”

okey…fine…I was curious actually..but thinking of my upcoming exam, I just let it slipped out of my mind…I wanted to focus on my exam…I think I can ask about that matter later..after my exam..

finally….Friday came..and my exam came to an end…but somehow I wondered..

" kenapa aku tak rasa gembira pun even exam dah habis???selalu kemain excited lagi…"

adekah sebab kehancur-leburan paper last tadi??ermm…I don’t think so…sebab selalunye..aku berpegang kpd prinsip : Let bygone be bygone…apepun tawakal n doa je la banyak2…

so aku pun cakap kat diri sendiri…tak payah risau..esok pun dah balik rumah kan…

and here we go….aku dah sampai rumah…once more, I was asked with the same question, but this time it was from my dad :

“dah tau kan??”

“tau ape”

“embah lanang(grandpa) dah meninggal…”

and I was shocked…totally shocked…tears were rolling down as I covered my mouth in disbelief…for a while I was crying…my dad said not to…but I just can’t…

after trying to calm myself, I asked my dad:

“bila??”

“ahad malam isnin lepas..”

yes….I remembered…that was the night before my exam started…

then, my dad told me about the rest of the story….

and again…I was shocked…ingat tak masa aku cakap aku called mak?yup…masa tu sebenarnye family aku semua baru balik dpd pengebumian arwah embah…and they didn’t say even a single word about it…sebab dorang tau yg aku ni tak la kuat mana…abah tak nak fikiran aku terganggu utk exam nanti..

 

tapi…sebenarnye…Along ade hantar mesej kat aku masa arwah meninggal…tapi,entah macam mana….Along tersalah hantar mesej tu kat nombor telefon aku yg dah tak aktif…selalunye dia tak pernah pulak nak hantar mesej kat nombor tu…then aku terfikir…memang Allah sayangkan aku…Dia tahu yg aku ni tak kuat utk berhadapan dgn perkara macam ni…

ermmm…bile flashback balik,aku rasa ade satu kebetulan yg berlaku….masa arwah datuk sebelah emak aku meninggal time aku Form 2 dulu, Angah tak dapat balik sebab masa tu dia tengah exam…and now…aku pulak yg tak dapat balik masa arwah datuk sebelah abah yg meninggal….in fact…both of us didn’t know about the death at that time…respectively…

 

even aku rasa terkilan sebab tak dapat nak jumpa arwah for the last time, but at least I’m grateful…because he died peacefully…bukan aku tak sayang pada arwah embah..tapi macam ape yg abah kata…arwah embah dah lama sakit…dan sakit tu memang tak akan sembuh since arwah pun memang dah tua….so at least…his death will took away all his pain…Insyaallah…

DSC07057

gambar terakhir arwah yg aku ambik b4 aku balik kolej after cuti sebulan masa bulan Februari hari tu…masa aku nak balik tu pun aku tak dapat nak salam arwah sebab masa tu arwah tengah tidur… =(

masa aku amik gambar ni, arwah embah menoleh ke arah aku…seolah-olah dia tahu yg itu merupakan kali terakhir dia dapat tengok aku…walaupun mungkin masa tu dia dah tak kenal aku lagi disebabkan dirinye yg sudah dimamah usia….

semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya & semoga rohnya ditempatkan dlm kalangan orang2 yg beriman….Al-fatihah…

…….

:: I no longer have grandfathers :'( ::

 

..

..

 

and now for the 2nd story…it’s about my cat…okey…not my cat actually…my grandma’s cat…remember Kiki??yes…she was gone…bukan mati atau hilang…tapi abah dah “menghantarnye” ke tempat lain…sebab nenek aku kata Kiki selalu “membuang” merata-rata…ohh…kesiannye Kiki…kat mana la kau sekarang ni??dgn anak kau tu…entah hidup lagi ke tak la agaknye… =(

memang kat rumah aku ni banyak je kucing yg datang dan pergi…tapi aku rasa Kiki ni la yg paling lama…sampai berapa kali beranak entah dia dgn kitorang….and she was different…

Kiki sgt manje dan suka menyebok bila kitorang tengah makan…dia akan datang at the right time…bile dipanggil Kiki akan cepat2 datang dan mula la nak bergesel-gesel kat kaki kitorang…

ohh..how I missed her!!…masa cuti hari tu pun aku rasa sunyi sgt…sebab selalunye bila aku balik rumah je mesti Kiki akan datang ke rumah…and aku akan membelai-belai dia sepuas hati…lagi satu…Kiki ni suka melayan bila aku acah2 dia…even dah jadi mummy pun Kiki ni sangat sangat playful…

kikiki

see….Kiki is very very playful right???and comel also… Crying face

 

 

kiki n nini

Kiki and her only daughter…Nini…

I hope we can meet again Kiki…I think I would never find a cat like you…sob3…

………………………………………………….

okey….that’s it…2 sad stories…ini la yg aku ibaratkan sbg:

Patah yang tak akan tumbuh & hilang yang tak akan berganti…

..

..

 

so now…I would like to tell about the other story…cerita gembira pulak…pasal jiran aku…hari Ahad lepas anak jiran aku kahwin…kak Ijah namanye…tapi since masa tu family aku still in mourning atmosphere, so aku pun just pegi masa kenduri dia je…tak ikut rewang2 pun…lagipun aku kan baru je balik…memang takde mood pun nak tengok dorang bersanding….lepas makan terus je balik rumah…haha…ape laa….ermmm…since aku tak sempat amik pape gambar, aku amik je la gambar dgn adik aku…hahaha…

拼图2012_04_08_01_04_19

adik aku memang suka buat muka serius…haha…sama tak muka kitorang??? Be right back

..tetibe aku rase macam bukan cerita gembira pulak kan….tak kesah la…hehe…

aku ade lagi satu cerita gembira….kali ni memang betul2 gembira punye…baru je berlaku semalam, Sabtu : 14 April 2012…tapi aku citer kain kali je la…entri ni pon dah panjang sangat ni…huhu…

 

okey….I think that’s all for today’s entry…

dalam hidup ni kita tak akan terlepas dpd berhadapan dgn perkara2 yg sedih mahupun gembira….

yang sudah pergi,mereka akan sentiasa kekal dalam ingatan sampai bila2…

walau apepun yg terjadi…hidup tetap harus diteruskan…dan harus dihiasi dgn senyuman…betul tak?? ^___^

7 hot people like this:

susulemakmanis said... [Reply]

awak..nice entry!btw,terliur tgok kuih tue.hihi

susulemakmanis said... [Reply]

awak..nice entry!btw,terliur tgok kuih tue.hihi

nazirah said... [Reply]

wah kueh lepat pisang tu peberet kte la.. weee..

takziah pada awak atas kehilangan atok awak smoga rohnya dicucuri rahmat amin

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@susulemakmanis awak pon suka makan lepat pisang ye?? :)

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@nazirah
tq.. :)
oh...feveret ea...datang la rumah...mak sy memang suka buat lepat pisang..hehe

Nelly The Strange said... [Reply]

i have no grandpa n granma ..
:(

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@Nelly The Strange
nelly!sorry to hear that...mesti lagi sayu kan coz both dah takde... :(