Saturday, March 10, 2012

macam mana nak jadi orang yang muka tembok + mulut murai??? >,<

 

Assalamualaikum…

yuuhuuu…it has been a long time since we met in the last entry…and now, finally,we meet again!!hehe…excited tak excited tak??

rindu tak dgn aku??tolong la cakap rindu…alaa kalau korang tak cakap pon aku memang dah tau..you do really miss me..rite??rite?? (sambil angkat2 kening macam Ziana Zain.. ^^)

..

..

harap anda  tidak terkejut dgn perubahan muka aku setelah hampir seminggu aku menyembunyikan diri…ye..memang aku dah cucuk botox dekat spec dgn mata ku nih… =,=

PicsArt_1331335018445

haha..sebenarnye gwa saje je nak cakap : dah lama gile gwa tak pakai tudung bawal beb!!!.muka pun dah macam ikan bawal dah gwa tengok ni!!grrr..

 

at last..hari ni..berjaya jugak aku curi sedikit masa utk update blog comot nie…boleh release tension sikit!!aku rasa last week memang hectic gile…tak sangka pulak awal2 sem dah busy…huhu…memang takde masa nak berjimba-jimbo la…and that’s why this blog was neglected… Sad smile

 

tapi..sebenarnye..hari2 aku bukak je blog ni…even sunyi sepi tanpa new update, tapi aku wajib bukak jugak…sebab…aku takkan boleh tido kalau dalam sehari tu aku tak jenguk MeeLO ni…haha…seems like a lil bit exaggerating rite??yeah..I know..I know…

 

ape boleh buat…subjek2 sem ni semuanye mencekik leher belaka….in the end, aku selalu tinggal nyawa2 ikan!! dgn assignment yg bagaikan hujan lebat yg turun kat KL ni lagi…(err..sebenarnye tak banyak sgt pon…just nak siapkan tu takes a long time la..)cuti weekend pon aku rasa macam tak cuti je…aku rasa nak bernafas pun macam kadang2 tak sempat!!cis..hiperbola la sangat!! Sarcastic smile

 

and then..kalau dulu..Friday is the day that I just can’t wait to appear..sebab lepas tu boleh la kalau nak relax2 time weekend…but now…it turns to a nightmare!! I always wish that the day wouldn’t come!!huhu..

why??why??why??

because…every Friday..ade 2 subjek yg berpotensi utk menimbulkan jerawat kat muka aku and indeed..it really does!!

..

..

IPL (Integrated Pharmaceutical Learning) :

subjek ni ala-ala problem-based learning yg selalu budak2 medic buat…it requires the students to discuss among each other about a given case and the most crucial thing is that every student MUST speak during the session…no speak..no marks!!and as you all know,that was my biggest weakness!!

but thank God…during the first session last week, I managed to at least say a few words rather than just keep my mouth shut!!and for the 2nd session, that was today… I managed to deliver my presentation even though in a nervous way…in fact,I can hear my own voice was trembling!!huhuhu…but 1 thing that really change my mood was that I got the highest marks in the quiz just now…(kitorang exchange papers & discuss the answers with the lecturer)...even it is still unsure but who cares??hahahaha…. Open-mouthed smile

Broken heart Broken heart Broken heart

English : Workplace Communication II :

2012-03-09 23.53.47

did you recognize the word “communication” here??for sure..you all know rite what does it takes for a communication…yeah..again..my weakness surfaced…and in fact,it doubles up…SPEAKING + ENGLISH = speaking in English… it seems like my problem get worst when it comes into English…**sighh…oh English!!why you no be my bestfriend??

and not forgetting the best part is that when you attended the same class with your juniors and you found out that they were far even better than yourselves!!yeah..that’s what I felt in my English class, last week. I felt extremely inferior!! the juniors were indeed good speakers and plus with their accents and confidence, it’s like forcing myself to hide in my bag or just being invisible!! I thought I was the worst of the worst of the worst speaker in the whole world!!sadis bukan??? T________T

 

but apart from all these…I think my biggest problem right now is that my confidence level is just not enough to allow myself to speak out!!I am tooooo shy!!!Embarrassed smile so…to overcome this fear of speaking…I really need to dig out my confidence out of myself…I thought it has been buried for a long time!!tsskkk…I pity myself… Thumbs down

 

memang dah lama kot aku try to build up my confidence…one of the way is through reading motivational book..

 

okey..do you still remember about my trips to Petrosains in the last entry??sebenarnye tujuan asal pergi KLCC pada hari itu adalah utk menebus baucar 1 Msia tu…dan nasib baiklah aku still tak menyimpang dari tujuan asal…I succeed to spent the last piece with this book :

..

..

2012-02-24-21.38.26_thumb8_thumb

mak datok…nampak je tipis..tapi harga dia…perghh…kalau guna duit sendiri memang kirim salam je la..haha..tapi…aku beli buku ni sebab :

2012-02-24-21.39.17_thumb8_thumb

those points really suit myself..tsskkk..

 

korang tak rasa ke buku ni memang tercipta khas utk orang macam aku ni??bile refer balik dekat 2 tong masalah aku kat atas tu, aku rasa buku ni memang sesuaiii sangat la…I hope I can gain more confidence after this…I’ve read it half way…and it is indeed an excellent book actually for a Shy like me…

 

“Shyness is a curse. shyness makes me feel like I am an unwanted guest in everyone else’s world. shyness is the worst personality trait of all,without a doubt. I would rather be obnoxious and boorish than shy. obnoxious and boorish people don’t seem to be too bothered by being obnoxious and boorish at least” (Tony V – Sydney, Australia.)

 

this is really true..I’m totally agree with this guy…aku rasa aku lebih rela jadi orang yg huuhaahuhaahuhahaa sana sini dpd jadi pasif macam sekarang ni…muka tembok la senang cakap…pastu cakap ikut sedap mulut macam Azwan Ali…haha…tu macam dah over la pulak…errr..arrkkk..arkkk..arkk (bunyi gagak lalu..)

 

but you know what??..I REALLY MEAN IT!!

 

 

( Rx : please don’t mind with my bahasa rojak here…I am trying to improve my English through writing…so…maybe I will campur aduk between English & Malay…after all it’s Manglish rite..also..my grammar may not be correct at all…let me learn along the way…but if you all nak tegur ke ape ke..I don’t mind…I always welcome that.. Smile)

13 hot people like this:

Zaza Fakharuldin said... [Reply]

buku tu 49.90 ! ! ??
ya allah, ape kenenye..
tapi ingat jgn tak baca pulak. nnt rugi je. hehehehe

caenz said... [Reply]

hehe, ingatkan memang kena bontot kat mata tu, macam Nemo dah tengok :P

daya said... [Reply]

comelnye mata awak.

baru follow sini, jemput singgah my blog ya. :)
http://dayahiedaya.blogspot.com/

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@Zaza Fakharuldin
oohh..tu memang wajib la..dah beli tapi tak baca memang nak kena la..hehe

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@caenz
err..u means "botox" kan??typo la tu..hehe..

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@daya
heeee..mata palsu je pon... ^^

J.Syazwana said... [Reply]

student life.
hehehe

madammondoq said... [Reply]

mak aii.. u botox kat mana mata u tu? i nak buat jugaklah.. haha..

littledolphin said... [Reply]

perasaan malu ni kalau berlebih-lebihan memang menimbulkan masalah kan?

saya dulu pun terlampau pemalu jugak.tapi alhamdulillah saya dah okay sikit sekarang.sekarang saya suka buat presentation and speak on stage.seronok!

tapi kalau bab-bab bersosial dengan kawan,memang masih tak reti.hahahaha

anyway my point is i recovered with the help of a good friend.jadikan salah satu kawan mulut murai anda sebagai idola.dan banyakkan practice dan volunteer dalam kelas untuk bersuara.insyaAllah perasaan yakin tu akan dtg dgn sendiri.lagi-lagi kalau tetiba lecturer perasan bakat kita dan mula puji.masa tu self esteem lagi la meningkat.

so do not hesitate!just go on and do your best.

pasal english tu,i recommend you watch more english tv dramas and movies.try to listen to the dialogue intently,and repeat their pronounciation ;) insyaAllah anda pasti boleh.

i myself am trying to improve too!

all the best kawan :D

Izyan Masri said... [Reply]

TU DIAAA.HOW TO FEEL CONFIDENT.MEMANG CONFIDENT HABIS LAH LEPAS NI :D

ILA HonEyBuNNy said... [Reply]

sama la..ila buka blog hari2 tapi xtau nak hupdate apa..hahhah

stdy molek2 no sem neh..ehhehhe...:)

nazirah said... [Reply]

aah mmg nmpk len sikit bile berselendang dan bertudung bawal but still cute ;)

hamzah ian said... [Reply]

tidakk!!! byk nye buku!!!