Saturday, September 24, 2011

Mekap : perlu atau tidak??!!

Assalamualaikum and good morning everyone!!!

I’m in a good mood today because last night ade jamuan raya kat kolej….so happy sebab dapat makan satay!!!hahaha…

yes..yes..yes..malam tadi haruslah ramai yg melaram kan…time macam ni la kita dapat tengok kengkawan kita menconteng muka dorang a.k.a bermekap…yup…some looks really different while some doesn’t show any differences…haha..aku???sama je…muka maintain je…ye la..yg aku reti cuma pakai compact powder SG and lip ice sheer color je…wakaka…okey la kan dpd takde langsung…

while talking about makeup, girls yg suka mewarnakan wajah mereka,mesti dah familiar dgn blogger2 famous and kebabommm ni kan….ye la…mereka sume ni memang cantik,menarik,tertarik,kau memang daboommm!!!aku suka jugak intai2 tutorial dorang ni…memang nampak macam professional dah dorang ni….bagi aku yg tak reti hape2 ni memang boleh terlopong je la…kang tak pasal2 jadi badut  or opera cina pulak kalau tangan aku ni menconteng muka aku sendiri…kuang3…sadisnye!!!
..
..

DSC02704
***while I’m “stalking” her blog,I find out that she’s actually a friend of my senior here…wow!!!bestnye kalau dpt jumpe sis FS in person kan…hehe
..
..
..
sis fyna
13062011256
got lots of tips too here…review product,beauty tips,etc…love her blog so much!!
..
..
..
p/s : suke tengok sis dah bertudung...so sweet!!

kat sini pun banyak tips jugak…suka tengok vtutor dia…hehe

seriously…they all look very very gojes even without makeup…hehe..takpe2…nanti bile aku dah besar…boleh kot aku cuba..keh3…(errr…sekarang ni kau kecik lagi ke???)

actually,penting ke utk kita mekap2 ni???for girls laa…kalau lelaki tak tau la pulak…kot2 ade yg nak try pakai eyeshadow ke..awwww…

in my opinion…cehh konon macam pakar kecantikan la…ade masa kita perlu pakai dan ade masa kita tak perlu pakai…kalau selalu sgt pakai pun tak bagus jugak kan sebab nanti muka kita akan saturated dgn bahan2 kimia…so…ikut kesesuaian dan keperluan la…takkan la kau nak pegi kedai Pak Mat pun kau nak bermekap bagai??agak2 la derr…tak pasal2 org cop kau ni over…hehhh

“so,why are you wearing makeup??”

ohh..malam ni saya ade dinner la..mesti la kena vogue2…saya nak nampak glemer macam Dato’ Siti…kalau boleh nak lebih lagi..lol..

ermm…saya tak nak nampak macam mayat hidup yg berjalan sebab muka saya pucat bila tak pakai mekap..
saya ni berjiwa seni…so,saya dapat ekspresikan perasaan saya ni dgn mewarnakan wajah saya sendiri…haha

saya ni pelajar farmasi yg ambil subjek Kosmetologi…so kena la try pakai mekap utk dapatkan lebih feel dlm study….baru boleh skor!!!wahhh…

sebagai seorang Pharmacist,saya kena la jaga penampilan utk menampakkan imej professional…takkan la nak nampak serabai je bile ade orang datang ke farmasi saya…boleh bankrupt la macam ni…hoho…($$$$$)

ok…itu adalah contoh2 jawapan dpd sumber yg tidak diketahui…haha..so boleh la analisis sendiri ye…
memang aku ni blank + blur pasal mekap2 ni..tapi sebenarnye aku nak jugak cuba…hehe…mengade…jeles jugak bile tengok muka orang lain nampak smooth tanpa cela or kilauan di muka yg boleh dijadikan sbg cermin…even sebenarnye itu sume hanya topeng je…kalau yg memang semula jadi clear n smooth,laaagi la aku jeles…hehe..

plus..kulit muka aku ni pun bukannye okey sgt…ade 3 musuh utama yg bermaharajalela kat muka aku ni : parut jerawat-whiteheads-minyak….dan aku paling benci bile masuk time tengah hari je,muka aku start shining…bling3..rasa macam nak pakai topeng yg boleh menyerap minyak sepanjang masa…ade tak???***tibe2 aku jadi masked rider**..haha…so I think with makeup,boleh la kalau nak cover2 sume tu…kot??!!

tapi kan..bila fikir2 balik,better we start from the basic…yeah!!!we should focus more on our daily skin care routine…and of course our diet…so bila kulit muka kita sihat,automatically tak perlu dah nak pakai sume tu…konon natural beauty la kan..tettt…but since aku ni agak pemalas, so itulah hasilnye…sob3..sabo je la..
hurmmm….

okey la….dah penat citer pasal mekap ni…ape2pun terpulang la kan kpd diri masing2…nak pakai mekap ke tak nak pakai ke…yg penting hati mau baik!!!jgn muka je cantik…hahaha…***ade kaitan ke??***

( Rx : besok aku pergi Sunway Pyramid..ade program fakulti…yea..yea…excited gile sebab aku tak penah lagi pegi situ…haha..nampak sgt tak macam budak yg naif??? =P )

15 hot people like this:

アヌム ちゃん said... [Reply]

mekap sikit2 je..and kalau rajin..heeee..

msredcheesecake said... [Reply]

msred dari muda gila mekap sbb low self confident...

msredcheesecake said... [Reply]

salam kenal yea...

J.Syazwana said... [Reply]

mekap natural paling best !
hehehe

Ibnushukran said... [Reply]

bgi sy, xde make up its better of all, suka y natural, make up skit xpe la just jgn terlalu obvious nmpak makeup tu.. just simple.. :)

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

アヌム ちゃん : heee...kalau malas memang tak mekap la kan...

msredcheesecake : oohh..macam tu pulak...hehe

J.Syazwana : betul3...tak nampak plastik sgt kot...

Ibnushukran : haah..kalau tebal sgt dah jadi ape pulak...

cik Dil said... [Reply]

mmg kena make up.lau x, msti ramai yg tegur, eh ko sakit ke??=.=

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

cik Dil : ohh..maybe muka cik dil pucat sgt kot....heee

Irfan Jamil a.k.a AkuShare said... [Reply]

Lagi cantik kalau xder make up :)
Salam dari AkuShare dan Irfan Jamil Jom lawat Blog Artis saya

bloghok said... [Reply]

wachaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

ade2mama said... [Reply]

mekap xpndai la..pkai celak expet la heeheh

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

Irfan Jamil : natural beauty kan...haha

bloghok : err...

ade2mama : wah..pakai celak pulak..hehe

ILA HonEyBuNNy said... [Reply]

ila suka makeup bila g jalan2 ja..hehehhe...lau g kelas just simple makaeup..hehhe

ya..hati mau cun n cntik..;)

Mya said... [Reply]

penting makeup ni. xperlu tebal pun xpe, at least dpt naikkan wajah =D

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

ILA Honeybunny: hehe...perempuan mesti la jaga penampilan kan...

Mya: dapat naikkan seri wajah ea...betul jugak tu... :)