Tuesday, July 5, 2011

Inikah akhirnya ukhwah antara kita??


Assalamualaikum...
Dear MeeLo,
            ....aku rindukan mereka..aku rasa sangat terkilan...kenapa sekarang mereka hanya menyepikan diri??kadang2 bila aku lihat kembali gambar2 lama kami ataupun video2 mereka yg sempat aku rakamkan ketika kami masih bergelar roommate dulu..aku akan tersenyum sendiri..dan tiba2 rasa rindu itu akan datang menerpa hingga membuatkan mataku berkaca..sesungguhnye kenangan itu sangat indah bagiku..mereka la roommateku yg pertama sekali dalam erti kata sebenar...ye la..sebelum ni kan aku cuma belajar kat sekolah harian biasa je..memang aku pernah duduk kat sekolah asrama dulu tapi tu cuma sekejap je,tak sampai sebulan kot..
            Sekarang ni..hampir setahun berlalu..hampir setahun jugak la kami terpisah..tapi aku rasa seolah-olah kami memang terpisah terus..terputus hubungan tanpa sebarang khabar berita..kenapa mereka buat aku macam ni??sedangkan dulu..kami dah berjanji akan saling menghubungi walaupun kami berjauhan..tapi..janji tinggal janji..genap sebulan..dua bulan..tiada lagi mesej yg aku terima...panggilan telefon apatah lagi..sangat jarang..once in a blue moon mungkin??apakah yg sudah terjadi dgn hubungan persahabatan kita yg dulunya sangat erat??

Dear MeeLo,
            Aku ingat lagi..saat2 kami bergelar roommate dulu..kami selalu makan bersama..berbuka puasa sama2..ngeteh pada waktu petang sama2..pegi ko-op sama2..basuh baju sama2..pegi kelas sama2...dulu..aku seorang yg cengeng..maklumlah..first time berpisah dgn family..mestilah sedih kan..mereka akan memujuk aku..menenangkan aku..buat lawak supaya aku tak menangis lagi..dan lama2..aku mula biasa dgn kehidupan di asrama ni..dan aku masih ingat lagi..ketika aku demam teruk..mereka menjaga aku dgn penuh perhatian..mereka mendemah(ke menuam??tak sure laa..) dahiku yg panas dgn tuala lembab..mereka menyuruhku makan ubat..mereka membelikan aku bubur ketika aku tak lalu makan...sungguh..aku rasa sangat terharu pada waktu tu..baiknye mereka padaku...tak mungkin aku lupakan sepanjang hayatku..

            Tapi...semuanye sudah berubah sejak kami membawa haluan masing2..sorang di utara..sorang di selatan..dan aku bersama sorang lagi di KL..tapi..masih..kami tak pernah bertemu..aku teringin sangat nak berjumpe dgn mereka..”facebook kan ada”..takk...tu tak sama..kat fb sekalipun kami jarang berhubung...aku nampak mereka online,tapi mereka jarang nak chatting2 dgn aku..aku pernah cuba tegur sekali dua..tapi..setiap kali..mesti aku yg mulakan dulu..aku rasa macam terhegeh2 pulak..kalau sms pun macam tu jugak..mesti aku yg akan bertanye khabar dulu...kalau bernasib baik,dibalas la..kalau tak..menyepi je la jawabnye...kadang2 aku rasa macam aku menghantar sms yg memang takkan dapat balasannye..aku penat tahu??lagi2 aku rasa macam diri ini terhegeh2 sangat...    
Bila mereka bagi alasan “busy”..”kredit expired”..okay..aku percaya..mungkin dulu mereka memang betul2 busy dgn assignment...
            Tapi persoalannye sekarang ni, takkan masa cuti semester panjang ni pun ade assignment kot??ok..mungkin mereka kerja part-time kot..tak macam aku yg dok kat rumah ni...mungkin mereka memang betul2 takde masa untuk ber-sms dgn aku sekalipun..yup..mungkin..hurmm~~
            Tapi..ape yg buat aku sangat2 terkilan ialah mereka langsung tak wish birthday aku hujung tahun lepas..oh..mungkin mereka lupa kot..dan oleh sebab aku kecik hati dgn mereka,aku tak wish pun birthday roommate aku yg sorang ni pd awal tahun ni...mungkin bunyinye macam kebudak-budakan kan??tapi aku sangat terasa hati..tacing la beb!!tapi lama2 aku terfikir..tak patut kan aku buat macam tu.memang kanak2 ribena betul la aku ni..so,bila birthday roommate aku yg sorang lagi pd bulan lepas tiba,aku pun wish la kat dia..walaupun cuma kat fb..nasib baik dia balas..kalau tak..memang tetttt laa...

Dear MeeLo,
            Aku sayangkan persahabatan ini..aku tak nak ianya terputus macam tu aje..orang kata kawan gembira ramai sekali,kawan menangis seorang diri..(erk..ade ke??belasah aje la labu..)
Aku ni??dua2 pun takde..ape kes??kes kurang kasih sayanag ke?macam tak kena je..uhuuhuu~~

Takpe la MeeLo..aku dah penat membebel ni..mesti kau pun penat mendengarnye kan??apepun terima kasih sebab selalu ada untuk aku..thanks sebab bagi aku ruang untuk aku curahkan rasa hati aku yg dah lama aku pendam ni..kat sape lagi aku nak luahkan kalau bukan pada kau kan??sekarang ni..aku rasa lega sikit..phew~~..biarlah mereka lupakan aku..aku sedar sape diri aku..bagaikan melukut di tepi gantang..takpe la..asalkan kau tetap ada dengan aku...tapi aku harap..ape yg aku sangkakan ni tak betul la..aku harap sangat mereka masih ingat kat aku ni...dan mungkin aku akan terus menunggu sampai mereka ada masa utk contact aku...mungkin...
*Bosan sungguh musim cuti macam ni tanpa sms dpd kawan2!!!alahai...adoiyaii~~~

(Rx : persahabatan itu lebih mudah terputus daripada diikat..)
~~p/s > mood tetiba rase nak berdiari..or bahasa jawenye berjiwang karat..tutt..tutt..~~

2 hot people like this:

nelly said... [Reply]

sayu baca ..teringat kat kawan2 nelly
:)

bunga said... [Reply]

ridnu kat kawan2 lama..