Thursday, April 10, 2014

selfie freak?

 

hyee assalamualaikum.

mungkin ramai yang tak tahu. atau mungkin ramai jugak yang dah tahu. ataupun mungkin memang semua dah sedia maklum. who knows kan. that actually I am indeed a selfie-freak!! hahaha. yeah rite I admit that. aku ni memang gile selca selfie camwhore and yang sewaktu dengannye lah.

page 

yeahhhh. this. is. the. real. me. kalau bab2 membajet ni memang aku cukup suka. ngehngehngeh

soo normal ke habit macam nih? well aku pun tak tau nak komen ape since aku sendiri tergolong dalam golongan ini. tapi ada la satu artikel kat dalam paper ni tulis yg orang yang suka selca ni macam sakit mental gitu. ehh ade ke patut? mesti korang2 pun pernah baca kan artikel tu? kat fb ramai orang share kot. haha

well. honestly. as or me, selca ni banyak jugak membantu aku secara tidak langsung. ahaa macam mana tu? mostly orang2 yang suka ber-selca ni akan cakap yang selca ni could help to boost their self-confidence. yes it’s true indeed. it does work for me lah. in what way I’m not sure either but somehow I feel much more confident jugak lah after taking and posting my selfies. weird huh? haha.

kalau nak diikutkan aku start suka selca ni time matrik dulu. masa tu guwa sangatlah excited sebab dapat handphone yang ade camera. iye la selama ni guna nokia cabuk je kan. haha. so memang penuh la handphone tu dengan gambar2 syok sendiri aku. kebetulan ade front camera yg boleh record video sekali. memang bertambah menjadi2 lah aku. but sekarang aku dah segan nak merekod video sendiri. haha. rasa macam awkward jee. krikkrikk

bile kita selca ni, kita dapat “mereka” our own facial expression. nak buat muka gedik ke muka sedih ke muka happy muka comel ke suka hati engkau lah. tapi setakat ni aku rasa aku takde la post gambar2 selca yang over gedikss sangat. ke ade? hahaa. entah la tak perasan la pulak. kalau ada yang ter-menyampah or rasa annoying tu mintak maaf sangat2 lah yee. itu dah jadi salah satu cara for me to express myself. well everyone have their very own ways to express themselves aite? so kirenye selca ni is kind of a way to express ourselves la. gitu.

page3

selca ni macam a type of experiment jugak lah. korang try macam2 gaya and then korang jumpe satu style yang menarik hati korang. yes. the thing is we take selcas to please ourselves. so nanti boleh la korang guna “penemuan” baru korang tu each time bile ambik gambar tak kira la gambar kelas ke gambar passport ke. ape ape la. if only I could show you “the old me” in pictures few years back. tskk. mesti uolss akan cakap yang iolss ni “expressionless”. muka takde perasaan. muka kejung je. nak kata senyum macam tak. nak kata marah pun macam tak. haha. iolss pon kompius dengan diri sendiri. hoho

but now at least sikit2 iolss dah improved sikit la in terms of facial expression nih. haha. boleh la. takde la nampak pelik sangat dalam gambar kan. hahaha.

nowadays kegiatan ber-selca ni dah bertambah advanced dengan kehadiran monopod and gopro. mula2 dulu aku pelik jugak lah. eh apekebendenye binatang monopod ni kan. hehe. but now dah tau la since dah ramai dah retis2 dok bermonopod je kan kat instagram tu hahh. iolss pon nak merasa jugak. but nak buat macam mana, handphone aku ni takde front camera with better resolution. so nak tak nak kena la guna back camera dengan bantuan “monopod manual” yang sangatlah terhad. ape lagi kalau bukan tangan dua kerat ni haa. eh betul ke penjodoh bilangan tu? LOL. so memang banyak kali jugak la trial and error for the sake of getting the perfect angle, exposure, lighting sume lah. memang take time and effort jugak lah. tideous. but then when you see the result, it’s priceless. yeahh I know. bunyi macam over je kan statment aku tu. haha. tapi percayalah hanya orang yang terlibat je tau rasa dia macam mana. kehkehkeh

page4

 

ahah. lagi satu benda yang banyak sangat membantu dalam proses selca ini tak lain tak bukan mestilah camera 360. betul tak? efek favourite mestilah magic skin. kalau tak mana la nak dapat kulit muka yang halus mulus putih melepak camtuh. memang tak la kan. muka sebenar jauh panggang dari api. haha. sedih. sedih. tapi tu la dia rahsia cantik dalam selca secara ekspress tetapi fake. sandiwara sahaja hakikatnye.

satu lagi. cermin. yes. full-length mirror is the best. selfie depan cermin adalah lagi satu cara untuk mendapatkan selfie yang awesome. haha. tak kesah la cermin kat toilet ke cermin kat closet uolss ke. jangan cermin tingkap sudah le. haha. tapi cermin tu mestilah bersih dan tak berhabuk. kalau tak nanti gambar jadi tak cantik pulak. haha. aku dah kenapa. macam kasi tips pulak.

page2

gunakan khidmat cermin kalau nak ambik full-length picture. kalau susah2 sangat mintak je tolong orang ambikkan. hahah.

so. are you a selfie freak? if it’s a yes, welcome to the club lah. if it’s a no, you should try it someday. it is fun you know. you wouldnt know until you get yourself into the game. hahaha

maybe some people might label us as being obsessed with ourselves or even syok sendiri. but who cares. as long as it does no harm to others. aite? so just go and express yourself!! yeahhh. peace!

Rx : right now guwa sedang menikmati sisa2 cuti midsem yang tinggal berapa hari je lagi. cepat betul masa berlalu kan. pasni dah kembali busy. maybe takde masa dah nak relax2 camni lagi. huhu. nama pun final year kan. final sem pulak tu. hopefully everything goes well la. Insyaallah. ;')

1 hot people like this: