Saturday, May 4, 2013

random talking about HABIT!!

 

Assalamualaikum..

ohh hai rakyat Malaysia sekalian…mesti korang tengah nervous nak pergi menunaikan tanggungjawab korang esok kan…dalam hati dok berbelah bahagi nak pangkah yg mana satu…hehehe..ape2pun semoga korang membuat pilihan yg bijak lah ye…aku??aku tak mengundi tahun ni…tak sempat nak daftar la…maklumlah baru je cukup umur kan…hahaha

2012-09-05 13.44.47

p/s : I miss U, Brownie!!

 

actually right now, aku takde mood nak buat ape2…(sedangkan keje banyak gile nak kena siapkan!!!urghhhh)..(alaa kau ni memang selalu cenggini..asyik2 takde mood je..pang kang!!)tiba2 rasa sayu pulak sebab tak dapat balik kampung macam orang lain…rasa macam musim pilihanraya ni macam musim perayaan la pulak…ehh kau ni dah kenapa??tsskkk

 

okeyhh takmo sedih2…sekarang we’ll talk about habit..I believe that everyone has their own habits…tak kira la habit tu is just something normal ataupun something yg looks weird kat mata orang…I have one…not one la..some…tak tahu la if we could say these as habits…hahaha…but these things just keep hanging around me!!

 

Habit1

1. Intrapersonal monologue a.k.a cakap sorang2.

alaaa…semua orang pun mesti pernah cakap sorang2 kan…it’s a common thing…but most of the time, people will consider kita2 yg suke monolog luaran ni as a weirdo!hahaha..aku dah selalu dah kena tegur dgn kengkawan aku…memanglah monolog tu supposed to be within diri kita sendiri je…but sometimes when we voice it out, it makes our inner thought to become clearer.dont cha think so?ahahh…

 

2. Melatah a.k.a OMK!!

aku tak tau la kalau melatah ni boleh diwarisi sebab nenek aku memang kuat melatah…sampaikan cucu2 dia suke beno trigger nenek aku tu utk melatah…isk3 nakal betul…tapi kadang2 best kan bile tengok orang melatah ni..dah macam tengok Maharaja Lawak Tak Mega pun ade…keh3…aku sendiri sebenarnye ade habit ni but it’s not too obvious la…sebab tu orang tak berapa perasan…tak tau la kan kalau ade yg perasan…hikihikss..kirenye melatah aku ni takde la kronik mana…just kadang2 tu bile terkejut, aku selalu jugak melatah dgn perkataan AYAM!…ye aku sendiri pun curious kenapa that word yg keluar dpd mulut aku ni….adakah ini disebabkan oleh kekerapan aku melantak ayam tiap2 hari??only Allah knows…

 

3. strong desire to possess a.k.a keinginan meluap-luap untuk memiliki.

this habit is so damn hazardous to myself!!ape taknye…sebab habit aku yg satu ni la my purse always crying out of depression…entah kenapa, aku tak boleh kawal diri untuk memiliki sesuatu yg pada hakikatnye takde kepentingan pun…especially time shopping…nak kata aku ni shopaholic, i dont think so…but..I cant help myself to ignore those pretty clothes that have caught my attention!!seems like they’re calling out my name & asking for my help utk membebaskan mereka dpd kedai2 yg merantai mereka..ohhmaii kenapa kurasakan bahasaku terlalu puitis??hohohoh…

seriously, aku rasa habit ni dah jadi cancer final stage dah…entah macam mana aku nak buang??ade ke chemotherapy kat mana2??haha…kalau aku keluar shopping sorang2 lagi la bahaya sebab takde orang nak halang aku or nasihatkan aku…memang aku dengar nasihat salesgirl tu je la yg terang2 akan encourage aku utk beli…kalau aku pakai that outfit tu takpe la jugak…ini tidak…kadang2 kan masa beli tu mata aku ni nampak baju tu cantik sangat…ni kalau tak beli ni mesti mengigau-ngigau tido tak lena…but in the end, when I’m home & try to put it on, I started to regret and think that it doesn’t suits me at all…nampak buruk la…nampak over sangat la…tak sesuai dgn aku la…itu la ini la…ohhhmaiii am I having mental problem or what?pfftttttt!

“oh no…I shouldn’t have bought this dress in the first place!!etc..etc…”

and now…when I look back into my closet, I saw those clothes that have been hung for quite sometime and some I never wear them even once!!is it some sort of decoration for my closet or what?!!bukan setakat baju je, barang2 lain pun sama…ohhh…I really hate myself for becoming a monster like this!!I hate you I hate you!

I love you, baby I’m not a monster…lalalala”…dah kenapa nyanyi lagu Big bang pulok??wkwkwkwk

 

 

4. Laziness a.k.a berat tulang.

this one memang tak boleh nak dipertikaikan lagi la…lately, tahap kemalasan aku makin menjadi2 pulak…dah macam jadi darah daging wehhh…malas nak bangun awal.malas nak pegi kelas.malas nak study.malas nak pegi kafe time weekend.pastu selalu sangat rasa malas gile nak buat ape2 and last2, I ended up doing nothing, padahal banyak lagi keje yg kena di-settle-kan…what is wrong with me?!!!dah kena sampuk dgn mambang malas ke hape ni??Ya Allah…tolonglah hamba-Mu ini….

 

 

5. Procrastinating and doing things at the 11th hour!

ini lagi satu habit yg aku cukup2 menyampah tapi aku still tak boleh tinggalkan sampai la sekarang…contoh yg paling senang boleh dilihat once I turn on my laptop…I guess everyone can tell what will happen then…yesss…instead of doing my assignments, I ended up being online for the whole day….from facebook, twitter, instag, youtube, blog and etc etc…kalau boleh semuanye aku nak bukak…kalau boleh nak bukak 100 tabs in 1 window…over kan…lepas tu baru sedar yg 1 keje pun tak siap lagi…masa tu mula nak menggelabah tak cukup tanah…heyyy sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian dah tarak gune lagi la derr…padan la dgn muka aku!!suka sangat tangguh2 kan…pastu nanti semua keje jadi last minute…lepas tu mula la nak gile meroyan stress bagai…hamekkauu la kan…even dah banyak kali kena, aku still tak serik2 lagi….what to do, it had become a HABIT!!!yeahhh…a really bad one…sedih betul dgn diri sendiri…tolonglah aku keluar dpd belenggu habit yg sangat2 mendera fizikal n mental aku ni!!~~~  T______T

 

kalau nak diikutkan banyak je lagi habit2 yg aku tak discover lagiii…amboihhh kau ingat ni Discovery Channel ke hape???yang ade ni pun dah cukup menyusahkan aku…aku rasa yg the first two tu tak boleh nak buat ape la kan…they’re something that happen naturally…and it doesn’t bring much harm pun…but those last three tu aku rasa aku kena .no..aku WAJIB kikis dpd terus kekal dlm diri aku ni…kalau tak, habislah aku jadi habitat dorang pulak nanti…ouhh tidak!!!tidak akan kubiarkan itu semua terjadi!!!TIDAK AKAN!! (semangat gilosss)

 

so, senang cerita la kan…if you feel like developing a habit that will bring nothing but harm to you, cepat2 la kembali ke pangkal jalan…because once it becomes a habit, it would be pretty hard to eradicate it…PERCAYALAH…BELIEVE ME…

:: sincerely from a girl who suffers from a severely bad habits ::

habit2

 

 

Rx : 1 lagi habit yg sukar dikikis ialah hobi membajet sambil feeling2 foreigner…konon2 nak biji mata bulat macam barbie doll n hijau macam minah saleh…pastu nak muka flawless gile…memang TAK DAPAT la kan…terimalah hakikat bahawasanye engkau tu memang pure Melayu..okey tak pure la..sebab ade Jawa + Banjar sikit…amacam??ade muka Jawa tak??hahaha…

green eye

kalau dah mengidam sangat, boleh la mintak tolong Perfect 365..yup…they can help you..to become extremely and ridiculously more beautiful..but a fake one lah…LOL!

6 hot people like this:

saifudin abu izzudin said... [Reply]

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

fadh leyanie said... [Reply]

hampir 90% habit kita sama,haha..yg monolog tu, slalu monolog jgk, tapi versi dlm hati..:P

Putri Cahaya / Putri NAJ said... [Reply]

pnat la gelak bce entri kau..nice entry!! :)

Putri Cahaya / Putri NAJ said... [Reply]

pnat la gelak bce entri kau..nice entry!! :)

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@fadh leyanie
ehhh ade kembar pulak..tak sangke!!haha

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

@Putri Cahaya / Putri NAJ
hahah...kelakar ke??tak tau pulak aku..btw thanx!!at least boleh jugak buat org gelak kan.. >,<