Saturday, October 6, 2012

aku si budak nerd yang memakai spec! o_o

 

Assalamualaikum…

since sindrom kesibukan sudah pun mula terasa bahangnye, so aku cuma ade masa nak update blog masa weekend je lah..tapi belum tentu weekend tu aku boleh relax2 goyang kaki je…sebab masa weekend ni la nak basuh baju,nak sapu2 kemas bilik sume…nak kemas kini notes…nak tengok movie…nak online lebih sikit..nak topup tido…lepas tu nak pegi outing-window shopping-jalan2 cari makan lagi,in case ade orang nak ajak la kan..ahakksss…ehh study takde ke??eheh..mesti la kena ade..tapi macam proportion dia kecik sikit la..haha..tak patut tak patut.. =,=

 

orait orait..straight to the point je lah, aku pun takde masa nak intro merapu membebel panjang2..buat penat menaip je..haha..ok today’s entry just entri yg simple2 je…aku nak bercerita pasal pengalaman aku memakai spec..pengalaman ke??ahh belasah je lah..

0411-anne-hathaway-wearing-glasses-on-the-red-carpet_bd-1

kenapa Anne Hathaway ni tak nampak nerd pun bile pakai spec??ini tidak adil!!hahaha

 

aku start pakai spec ni masa Form 1…actually masa akhir2 darjah 6 tu pun mata aku dah blur blur je..nasib baik tak dgn aku aku sekali jadi blur..haha.

masa mula2 nak pakai tu kemain excited kau!konon2 nanti boleh la nak bajet jadi budak pandai..orang kata kalau pakai spec ni nampak la macam genius sikit..padahal aku tak paham apakah kaitan dan hubungan antara tahap kerabunan sesorang itu dgn kegeligaan otak mereka? adakah semakin rabun , maka semakin bergeligalah otak mereka ? macam tu ke?macam hipotesis pulak kan..bhahaha

 

entah le…I’m not sure either…but one thing for sure, as soon as I started wear this spec, banyak pulak nickname or nama glemer yg aku dapat…antaranye ialah:

budak skema, budak kaca mata, dan yg paling aku tak paham ,dorang cakap aku macam Lilo & Stitch!!ehh what the lahh…memang mintak penampo la kan budak2 ni…

tapi aku ni kan jenis yg pendiam je..so redha je lah…lama2 dorang pon senyap sendiri… ^__^"

setakat ni, dah 6 kali la aku tukar spec tu..even actually, mengikut kata orang kedai cermin mata tu, we supposed to change our spec every year..tapi kau ingat aku ni kaya sangat ke nak tukar every year..kalau kau bagi diskaun 50% tu takpe la jugak..

 

until now, specs yg aku dah tak pakai lagi masih ade lagi aku simpan…konon2 nak buat kenangan lah..haha..kenangan la sangat kan…

tadaaa…aku dah snap pic mereka utk diabadikan di blog ni..hehe

all specs

aku dah susun ikut kronologi dah ni…almost all specs ni adalah half-framed..

 

dan sekarang marilah menyaksikan rupa aku bile memakai spec-spec tersebut…harap maaf..gambar penuh tidak akan disiarkan kerana ade sesetengah tu muka aku memang nampak macam err errr err bile memakai that particular spec..segan la beb!!haha..

soo..tengok mata pun jadilah yee takk..

..

..

..

 

spec 1

1. my very first spec…light blue..aku tukar sebab adik aku dah terkehelkan both of the arms..kalau aku pakai pun nampak senget je..bagi mengelakkan nickname minah senget muncul,aku pun tukar lah..kah3..

2. purple spec ni memang bagaikan mimpi ngeri bagi muka aku..haha..tengoklah betapa bulatnye bentuk spec ni..aku pun tak paham macam mana la aku boleh pilih design ni dulu..memang nampak nerd habis kot..nak tengok muka sendiri kat cermin pun rasa tak sanggup je!wakakakkk..

3. untuk memadam mimpi ngeri tersebut, aku pun tukar la kpd spec 4 segi ni..red color..I quite love this spec you know…memang time tu aku rasa macam jadi trendsetter lah sebab time tu kat sekolah takde pon orang pakai spec color merah…hahah..tetapi…tententenn…                                                                               jodoh aku tak lama sebab masa Form 5 aku accident on my way home riding my motorcycle…sedih gile kot..nampak kan kesan2 calar kat spec tu??tak dapat diselamatkan lagi dah…wuwuwuuu~~ **tu la..sape suruh riak sangat tadi… (x_='')

 

 

spec 2

 

 4. since aku sayang sangat dgn spec merah tu, aku pun try la request utk buat spec yg sama kat kedai yg sama…sayang seribu kali sayang…uhuk uhuk…dorang kata design macam tu dah takde…yg tinggal cuma spec dari brand yg sama with design yg almost similar but color merah dah takde!!just chocolate je yg ade…aku terpaksa menerima suratan takdir yg sudah tertulis buatku…ciss bunyi macam kena ape je kan…drama betul la budak nih!

 

5. this time, I’m back to the beginning..I choose blue again.but this time more to blue-black lah..masih design yg sama..4 segi half frame jugak…spec 3, 4, dan 5 adalah dari brand yg sama..

 

6. yeahh..finally!! I choose a different design! a plastic full framed-black spec..spec ni memang agak besar gedabak sikit…konon ikut trend budak2 sekarang yg suka pakai spec yg sebesar muka..haha..spec ni paling mahal lah sebab dari brand yg well-known jugak lah...nak merasa jugak pakai spec yg mahal2…  ^^                       tapi takde la mahal sampai beribu riban tu..membazir pulak nanti..tapi masalahnye, spec ni suka sangat melorot-lorot kat atas hidung…taulah hidung tak mancung tapi takyah la nak nampak macam profesor sangat..grrr~~asal tunduk sikit dah melorot..nak kena letak gam kat atas hidung ke ape ni??!  (o__O'')

 

 

sedar tak sedar dah bertahun jugak aku bergelar budak kaca mata ni…power lens tu takde pulak nak turun2..makin naik je memanjang..tsskk..kadang2 rimas jugak bile kena pakai spec 24 jam…tapi bila tak pakai, susah pulak…huhu..jadi kepada mereka2 yg mata masih elok tu,jagalah mata anda dgn sebaik mungkin..sayangi mereka…jangan tengok tv dekat2..jangan membaca dalam gelap…dan jauhilah perkara2 yg boleh merosakkan mata anda…

btw, ni ade tips bagi mereka yg nak sembuhkan rabun…maybe ade yg dah tau..ni pun kawan aku yg recommend kat aku…tapi aku ni bukan jenis yg istiqamah sangat nak mengamalkan tips ni…plus aku tak berapa suka makan lobak mentah ni..kalau dah dimasak tu aku suka lah!

 

cara sembuhkan rabun mata

selamat mencubalah ye…  ;)

 

serius wehh…aku rindu sangat zaman kanak2 aku yang tak payah nak pakai spec sume ni…rasa bebas nak buat ape2…nak lari lari ke melompat-lompat ke and yg paling penting, nampak comel sikit!!ahakksss… **sile abaikan statement perasantan tersebut**

 

actually lama dah mengidam nak pakai contact lens ni..sebab nak tak nak masa kawen nanti mestilah kena tinggal spec yg besar gedabak tu,ye tak?? (berangan nak kawen pulak budak nih..)..so kalau tak biasa pakai dari sekarang takut when the time comes, aku jadi kekok pulak nak pakai..hahaha..

 

120712fresh

agak2 kalau pakai contact lens camni, ade can tak nak jadi macam Yoona??eheheh..tapi memang nampak natural sangat lens yg Yoona unnie pakai nih.. ;)

 

fifi wahh..berani ke nak pakai contact lens color purple camni??  XD

**ini bukanlah rupa sebenar penulis..ini adalah imaginasi dan hasil kreativiti cik penulis..muka sebenar haruslah lebih comeeel lagi…tettttt…  XP

 

p/s : sorry if I’m too gediks gedikss sengal in this post…sometimes aku memang macam ni pun..hahaha..

 

(Rx : kena mesti harus wajib study from now on sebab Hari Raya Haji nanti aku balik kampung…and then, the next week on Monday tu pulak ade exam..bagus kan..bagus kan… T____T …semoga aku sempat buat preparation dgn sebaik mungkin… )

6 hot people like this:

Nelly The Strange said... [Reply]

hahaha ! memang pun! kalau pakai yang besar gedabak tu , orang akan kata , skema nyaaaa !

hahhaa


post tu masa trial . :)

Everything's Everythings said... [Reply]

Hahah betul lah trend org sekarang ni semuanya spect yg jenis besar2 frame dia.. dh mcm back to the past pula, sbb seingat aku org dulu2 pakai spect jenis besar2 frame mcm tu lah xD

xpelah smart apa pakai cermin mata ^^
sekarang ni dh ada fashion cermin mata tnpa glass pula.. haha

Shasha Yacob said... [Reply]

skarang dah trend kalau pakai spec ni, besar dari awak pun ya pun ada tau. insyaallah kalau dah baca doa tu, muncul kieajaiban komfom xrabun lagi,hii

Mya said... [Reply]

awww comelnya dia with makeup wee :D eheh u'll always look cute w specs! :)

Mya said... [Reply]

#LMH tetibe :p

Budak Nerd said... [Reply]

hahahahaha... hello tuan blog.. terjumpa link blog ni sewaktu mencari perkataan "budak nerd" ... by the way.. rimas jugak la kalau kena pakai cermin mata 24/7 .. but nak buat macam mana.. nasi sudah menjadi bubur.. :)

p/s: blog awak teramatlah awesome.. tak macam blog saya http://cerminmatatebal.blogspot.com/ .. :/