Sunday, November 17, 2013

take a break!! A sweet escape from my hectic & stressful life…

 

Assalamualaikum…

 

MomanCamera_20131115_002001

(benda ni dah jadi kegilaan ramai sekarang ni…sampai aku pun addicted nak try sume.…hihihi)

 

errr haii???lamanye aku tak menjenguk belog sendiri..entahkan sihat entahkan sakit…memang dah terabai hampir 2 bulan jugak la…tak perasan pun..time surely flies…isn’t it??

ehh awkward pulak la aku rase…krikkkrikkk bunyi cengkerik…

so aku pun tak plan nak update belog time2 camni…time tengah busy dgn segala benda yg menyerabutkan kepala otak aku ni…sampai kepala otak aku ni pun kadang2 mereng kadang2 straight…hahaha…semoga terus stabil throughout this remaining semester la hendaknye…amin…

 

well…I guess this is one of my sweet escape la kirenye…nasib baik la ade blog comot ni..ade jugak tempat membebel meluahkan perasaan, release tension etc yg sewaktu dengannye…ye la kalau nak story mory dekat orang lain pun aku rasa sume orang ade masalah masing2 sekarang ni…sume orang tgh stress..cuma kadang2 kite je yg tak tau…

 

**********************************

so ape citer yg tengah hot sekarang ni??LYMA??dah habis dah…ni la satu2nye drama Melayu yg aku gile2 follow…sampai sanggup berhabis volume broadband tu semata2 nak tengok kat tonton…tak ke keje gile namanye tu??pastu bile bb dah over limit mula la menyesal tak sudah kannn…tskkkk..sadis betul hidup kau kann..

 

ohhh yeahhh…ade satu citer hot yg berlaku kat kampus aku ni…aku rasa ramai kot yg dah tau pasal fenomena Hafiz Zainal…hehehe..well well well..since dia kan baru je pindah masuk Dental UKM sekarang ni, of course la sume orang jakun gileee…(dan itu mestilah termasuk aku jugak…hahaha)…lebih2 lagi bile dia dah jadi “artis” gitewww bile menang APM hari tu…

(aku pernah mention pasal Hafiz Zainal dlm entri ni..)

tapi masalahnyee…sampai sekarang ni, aku belum pernah lagi terserempak dgn beliau kat fac…nak jugak tengok face-to-face ye dakkk…takpe la..kalau ade jodoh, jumpe la tu nanti… ***krikkkrikk bunyi cengkerik lagi** wkwkwkwk

 

hfzznl

so…ni aku culik dari instag dia…hahaha…papepun welcome to UKM la ye…semoga jadi dentist yg berjaya la hendaknyee…pastu jadi Malaysian’s first dentist-artist gitewww..hewhehewhew..

******************************************

okeyy so now berbalik kepada diri sendiri…alaaaa aku tau bercerita pasal diri sendiri memang membosankan kan…kalau citer pasal artis ke ape ke suke je ekkk..hahahaha…

so kepada yg tak tahu tu, hujung bulan Oktober yg lepas aku telah diserang oleh virus durjana yg diberi nama Varicella Zoster virus…amboihhh saintifik sangat bahasa kau kan…konon bajet budak health science la kan…piraahhh..hahaha…okey bahasa mudahnye orang panggil chicken pox or cacar air or cengkering…

 

tuf

tapi I noticed that some people still confused between cacar air dgn campak…it’s a different thing okeyyy..even their english term is different…campak is measles…so what is measles??sila la google sendiri..takkan nak kena explain jugak kan???hahaha

you know what, masa aku suspect yg aku kena chicken pox ni aku rasa down gilee…rasa stress gile..rasa macam why me??why now??kenapa nak kena time aku tengah busy dgn tesis aku yg tak siap2 lagi tu??time aku ade midsem pulak tu!!ohh why. why. why??

I suspected that I was infected when I feel something wrong with myself…rasa macam sakit2 badan…rasa macam nak demam…pastu tibe2 ade gelembung kecik pulak kat badan kan…kat kepala pun ade sebab suddenly aku rasa macam kenapa gatal gile kepala aku ni??then…aku check kat internet & i found out that those symptoms really matched with chicken pox’s symptom…

ahhh sudah…aku terus call rumah sambil menangis bagai…macam guwa positive kena jangkitan yg berbahaya je kan…drama betul…then abah guwa console guwa…suruh redha kalau betul2 positive kena chicken pox tu…after a while, aku jadi tenang sikit…ehh apesal tetibe jadi guwa pulak??

so, the next day bile aku pegi check up dgn doktor, it was positive!!and aku dah boleh terima kenyataan bahawasanye aku dah pun dijangkiti cengkering pada usia besar gajah ni…eh takde la gajah sangat…besar kancil mungkin??haha

so bile doc kasi MC seminggu, aku terus balik rumah…aku dah tak larat nak fikir pasal midsem exam, tesis sume tu…memang tergendala la sumenye…biaq pi la..yg penting, at that time, I need my family more than anything…

 

but to see things in the bright side, aku rasa ade hikmahnye kenapa aku kena sekarang…not later…not some other time…time aku kena tu, luckily, midsem paper aku just 1 subjek je…so takde la aku rasa macam nak mati nak re-sit paper tu kan…(even aku rasa paper tu macam ke laut je time aku re-sit exam tu last Friday…huhuh..entah la…memang aku tak paham sebenarnye ape yg aku baca…I hope I could make it to top up balik marks for final nanti…I hope so laa..)….

and then, kebetulan time aku kena tu pun memang the whole week takde class langsung & the following week pulak was midsem break…so takde la aku ketinggalan kelas ke ape kan…pastu dengan clinical attachment sume tu…phewww kalau tertinggal memang meraung la aku nak ganti balik kan…memang nightmare la kan…and syukur jugak sebab chicken pox aku ni jenis blister yg besar2, so takde la tumbuh banyak sangat…pastu takde la banyak parut sangat..yg tu aku suke…hehehe…

lagipun…kalau fikir2 balik, memang each one of us wajib rasa “kesengsaraan” kena chicken pox tu…hohoh..tragik betul bunyinye…take it as a life experience la…hidup ni kalau happy n sihat je memanjang tak best jugak kan…sesekali bile time macam ni, ade la jugak masa nak muhasabah diri sikit…betul tak??

silverlining

every cloud has its silver lining…terkadang tu kita banyak sangat fikir yg bukan2 bile something happened to us…tu yg jadi stress bagai tu…macam aku ni la…aku rasa kena banyak2 fikir positif la…bila ade masalah sikit, jangan cepat melatah…yang penting redha and tawakal…kena yakin yg Allah lebih tahu ape yg terbaik untuk kita…mungkin kita tak nampak hikmahnye sekarang, mana tau ade good things yg menunggu kita kan??

 

tapi sekarang ni pun tesis aku pun tak siap2 lagi…bile tengok kengkawan lain mostly dah nak siap, aku tak dapat lari dari rasa stress…insecure…worried…tak tau la…kadang2 tu aku rasa macam dah lost interest je dgn tesis aku ni…masa pun makin suntuk…aku harap sangat2 yg aku sempat siapkan labwork tesis aku tuhh…dengan manuskrip n lit review lagi…desperately in need of patience, faith and sanity rite now…Ya Rabb, please spare me some strength to endure all of this…Amin..

2013-10-25 09.55.18

terkadang aku rasa penat dgn benda ni sume…ape lagi bile result yg aku dapat tak cantik sangat…pastu kena repeat balik…dengan masa yg limited lagi…really hope that eventually everything will go as what I plan earlier…may Allah ease everything…till the very end..

 

okey la…aku ni dah melebih2 taip panjang berjela pulak…biasa la..kau bayangkan dah berkurun tak berblogging kan, haruslah banyak benda yg kau nak cerita…kalau ikutkan ade lagi 50 pages lagi ni…hahaha..

orait la…gtg…report attachment hari tu tak siap2 lagi ni woiii…weekend pun macam bukan weekend je…rasa kejap sangat..rasa macam…takde life je sekarang ni…ohhhh bertahan la bertahan la wahai diri…sikit je lagi…ganbatte hwaiting!!

 

(Rx : at least, now I feel slightly relieved after writing all these..)

p/s : gambar takde kaitan pun dgn entri… XD

MomanCamera_20131115_001619

at last!!!!dapat fe-feeling pakai hanbok!!!muehehehe… **aku dah mereng**

 

3 hot people like this:

msredcheesecake said... [Reply]

Seb baik tak kene ciken pok time nak grad ke, nak kawen ke... Hheee

Mya said... [Reply]

amboiii :pp

Tiha Azmi said... [Reply]

Baru tau ,dua-dua tu beza ... :o