Monday, October 17, 2011

Arak ni nampak sedap la...boleh aku try minum tak??

Assalamualaikum..

sedapnye beer ni...erkk...


perghh..tajuk macam nak mintak kena sebat 40 kali pulak kan…astaghfirullahalazim…

sebenarnya,tak terlintas pun nak update blog hari ni..but when I came across this thing at fb, I think I would like to express my opinion regarding this matter...


aku rasa isu “beer halal” ni dah lama kan…dah lapuk..dah basi...haha...entah ape perkembangan terbaru pasal isu ni pun aku tak tau..ye la..aku pun dah lama tak baca paper,so macam katak kat dalam gua la..tak tau pape…isk3…

I’m just curious…perlu ke nak cipta benda2 macam ni??apakah rasional di sebaliknya?adakah hal ini disebabkan oleh kekurangan bekalan minuman di negara ini??oh..kenapa tiba2 aku berbahasa baku pulak ni??haha..


setahu aku yg tak berapa expert dalam hal2 agama ni, benda yg memabukkan itu memang HARAM hukumnya….tak kira la MABUK KUAT ke, MABUK SEDRHANA ke, MABUK SIKIT ke…kalau dah memang mabuk tu mabuk la jugak…(macam berbelit2 pulak aku cakap ni..)…malahan air tuak atau air tapai yg dah lama diperam tu pun boleh dikategorikan sbg haram sebab berpotensi mendatangkan mabuk,apatah lagi minuman yg memang mengandungi bahan yg memabukkan, macam alkohol tu…


well…siapalah aku kan…nak bagi komen lebih2…kang tak pasal2 sebar ajaran sesat pulak dah…pastu nanti kena serang pulak..hohoho..

tapi,tu la..aku agak terkilan sebab PM kita sendiri dah try-test “beer halal” tu…apo laie nak dikato eh??(aku pun x sure pic ni pic terbaru or yg lama punye..main taruk je..haha..)

ape2pun..kita sebagai seorang Muslim…pandai2 la fikir mana yg baik dan mana yg buruk utk kita….in fact,berlambak lagi makanan n minuman yg dijamin halal kat luar sana tu…so,toksah la nak gatal2 cuba benda yg bukan2 pulak….nanti kalau dah jadi darah daging sape nak tanggung???lu pikiaq la sendiri!!…


(Rx : orang cakap daging lembu pendek kaler pink tu 10x lebih sedap dpd daging ayam…so,kot2 la kalau lepas ni binatang tu pun halal jugak,agak2 ramai tak orang kita yg try??erkk...)

Published with Blogger-droid v1.7.4

8 hot people like this:

ILA HonEyBuNNy said... [Reply]

hurm..macam2 la dunia skrg kan.....y haram di halalkan..ila pun xberani komen lebih2...

Mya said... [Reply]

tak wujud pun tak pe kot. takde motif.

NuR 'aQiLaH said... [Reply]

err bukti dah kukuh ke ni T_T

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

ILA HonEyBuNNy :tu la..nak cakap lebih pun takleh...

Mya: kan..kan..lebih baik buat benda yg lagi berfaedah...

NuR 'aQiLaH : err..saya pun tak sure la..ce tengok berita2 terkini...huhu

Mya said... [Reply]

yup betul2! banyak yg lagi berfaedah untuk diusahakan:)

Scarlett O'Hara said... [Reply]

mabuk kuat ke mabuk sederhana ke, tetap mabuk kan?

nelly said... [Reply]

beer halal ??
macam tak ada minuman lain saja ~
=.=

MiSz fiFiEyQa said... [Reply]

Scarlett O'Hara : betul3...same je..

nelly : haah..minum ribena kan lagi sedap??ngeh3...